Connect with us

Politika

MIRJAČIĆ: Ukidanje donacija UBNOR-u politička odluka protiv antifašizma

Published

on

Nevladinoj organizaciji UBNOR i antifašisti Nikšića lokalna samouprava ukinula je do daljnjeg mjesečne donacije u iznosu od 2.000 eura. Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kaže da se isputuje po kom osnovu se finansirala ta nevladina organizacija, dok u UBNOR-u tvrde da je u pitanju klasična politička odluka usmjerena protiv onih koji baštine antifašizam.

Nakon odluke loklanih vlasti da se Udruženju boraca i antifašista Nikšića do daljnjeg obustave mjesečna izdvajanja u iznosu 2.000 eura, u kancelariji te navladine organizacije nezadovljstvo. Predsjednik Slobodan Mirjačić vjeruje da svojim predanim dejlovanjem na očuvanju tekovina antifažizma, nijesu zaslužili ovakav epilog.

“Otkad sam ovdje tokom zadnjih devet godina napravili smo devet spomen obilježja, štampali smo sedam knjiga, o različitim ličnostima i obnovili smo značajan broj spomenika koji su tokom vremena bili uništeni, i za 13. jul smo dobili prestižno odlikovanje od predsjednika Mila Đukanovića”, rekao je Mirjačić.

Prvi čovjek opštine Marko Kovačević u kratkom telefonoskom razgovoru kazao nam je da jednostavno provjeravaju po kom se osnovu godinama finansirala ta nevladina organizacija, te da će nakon sprovedene istrage odlučiti šta dalje. No, za Mirjačića je tu sve već odavno jasno.

“To je bila ustaljena praksa od 1948. godine, a ja sa se nadam da smo ovim svojim radom pravdali to što smo dobijali. Vlada je donijela odluku da se iz Vlade i opštinskih organa finansiraju Crvveni krst i udruženja boraca”, kazao je on.

Mirjačić je zapravo uvjeren da se iza svega krije klasična politička odluka.

“Ja sam ovo očekivao, s obzirom da je za predsjdnika opštine došao četnik koji sebe stvarno deklariše takvim. Sve što se dešava u državi karakteriše jednu mržnju, prema antifašizmu i djelatnostima koje Subnor i antifašisti rade”, rekao je Mirjačić.

Iako u loklanoj uopravi ostanu pri sadašnjoj odluci Mirjačić poručuje da će nastaviti borbu za očuvanje udruženja, a uvjeren je da će u tome, moralnu, finansijsku i svaku drugu podršku dobiti od članova i simaptizera te organizacije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije