Connect with us

Politika

MIROLJUB JEVTIĆ PRIPRIJETIO: Crna Gora mora biti pravoslavna ili je neće biti

Published

on

Redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i akademik SANU Miroljub Jevtić zaprijetio je u emisiji “Srpski svet” crnogorskom narodu da moraju biti Srbi i pravoslavci jer ih, u protivnom, zbog tendencija neće biti,

“Ako Crna Gora ne bude hrišćanska, neće je biti. Ako ne bude pravoslavna, neće je biti. Ako bude katolička, biće Hrvatska, a oni Hrvati. Ali, ako su Hrvati, onda nijesu Crnogorci! Jedino su Crnogorci ako su pravoslavci i Srbi. Upamtite to”, kazao je Jevtić u emisiji “Srpski svet”, koja je emitovana na IN4S televiziji.

U  nevjerovatnom intervjuu Jevtić je pozvao Crnogorce da ne nasijedaju na građanski koncept, definisan našim Ustavom, navodeći da samo nacionalisti u Crnoj Gori mogu da donesu progres.

“Ne nasijedajte na građanski koncept koji vam se nudi. Građanski koncept slabi brak, povećava broj razvoda, razara porodicu, djeca se ne rađaju. Oni, zapravo, propagiraju smrt. Nasuprot nacionalistima koji zagovaraju rađanje, perspektivu, jaku državu, zasnovanu na religiji i jakim moralnim normama, istim onakvim sa kakvima su osnovani i SAD i EU”, poručio je Crnogorcima priznati politikolog religije, utemeljivač ove grane sociologije u Srbiji.

Jevtić je rekao da je za pravoslavlje Crna Gora jako bitna navodeći da su “najdemokratskiji poredak na svijetu stvorili religiozni fanatici”.

“U Crnoj Gori ne postoji niti jedan religiozni pravoslavac koji nije u Srpskoj provoslavnoj crkvi. Volim sve Crnogorce i oni koji su bili protiv otcjepljenja i oni koji su bili independisti i oni koji se smatraju Crnogorcima, i to vam govorim kao utemeljivač politikologije religije”, navodi on.

Tvrdi da Crnogorska pravoslavna crkva ne može da bude autokefalna jer ne priznaje Svetog Savu.

“CPC ne treba da postoji jer nije crkva. Ti ljudi nijesu pravi pravoslavci i nijesu vjernici, oni se igraju sa tim. Nije problem samo registracija u MUP-u, oni su duboko nereligiozni ljudi. Sveti Sava je vododjelnica, a otac pravoslavnih Crnogoraca je Sveti Sava”, tvrdi Jevtić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije