Connect with us

Politika

MITRIĆ: Ne može se zaključiti ugovor sa crkvom koja pripada stranoj državi

Published

on

Sadržaj temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve i dalje nije poznat crnogorskoj javnosti, a jedino što se zna jeste da će ga potpisati poglavar SPC Porfirije i predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić nakon vaskršnjih praznika, pišu Vikend novine.

Bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić smatra da je sporna činjenica da temeljni ugovor potpisuju država Crna Gora i nacionalna crkva strane države.

“Prema mom sudu, ne može nikako Crna Gora da zaključuje ugovor sa vjerskom zajednicom koja pripada stranoj državi. Pitanje SPC u Crnoj Gori svakako treba da se riješi, ali to može da bude validno jedino ako se ugovor zaključi između država Srbije i Crne Gore”, kaže Mitrić za Radio Slobodna Evropa.

Sve drugo bi, kako ističe Mitrić, bilo u suprotnosti sa međunarodnim privatnim pravom.

“Ovo je klasičan primjer pravnog odnosa sa takozvanim stranim elementom. U tom slučaju bilo kakav ugovor, pa i ovaj kojim će biti rješavane neke imovinsko-pravne stvari, potpisuje se između država”, kaže Mitrić.

Kao primjer Mitrić navodi državu Vatikan sa kojom je Crna Gora prije deset godina potpisala temeljni ugovor.

“Temeljn i ugovor između Crne Gore i Katoličke crkve potpisan je sa državom Vatikan. Tačno je da Vatikan zastupa sve katoličke crkve u svijetu, ali SPC ima nacionalnu odrednicu i njena matica je Srbija i ona zastupa interese svoje crkve. Utoliko prije sam u pravu”, ističe Mitrić.

“Čudo neviđeno”

Opozicija uporno zahtijeva da se javnost upozna sa sadržajem temeljnog ugovora sa SPC prije potpisivanja, sumnjajući da bi njime mogli biti ugroženi nacionalni državni interesi.

Iz Socijaldemokrata su juče kazali da je indikativna činjenica da se u vezi sa temelj nim ugovorom sa SPC sve radi tajno i organizovano i poručili da se, prije potpisivan ja tog dokumenta, s obzirom da ga potpisuje poglavar crkve sa sjedištem u drugoj državi, o njemu mora izjasniti Skupština.

Portparol SD-a Nikola Zirojević podsjetio je da je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić prije tačno mjesec saopštio da je temeljni ugovor sa SPC “usaglašen”, ali da mjesec kasnije javnosti dalje nema predstavu šta u njemu piše.

Zirojević podsjeća da je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović u međuvremenu javio da je ugovor sjajan i da u njemu nema ništa spomo, ali da ga ni on nije vidio.

“Ugovor je, dakle, čudo neviđeno. A ako ga potpredsjednik Vlade nema, znači da ga Vlada nije ni razmatrala Ako ga Vlada nije razmatrala, i pritom ga javnost nema, u čije ime pregovara Zdravko Krivokapić Pregovara li u ime građana Crne Gore o ugovoru koji se, između ostalog, tiče enormne imovine od kulturno-istorijskog značaja za Crnu Gora, ili u svoje ime o ugovoru koji se tiče njegove vile u Bijeloj?” pitao je Zirojević.

Prema njegovim riječima, činjenice da se opet radi tajno i organ izovano i da se ne zna ko je i gdje radio na ugovoru, najbolje govore o stvarnim namjerama.

“Naravno, očekuje se po staroj matrici manipulacija da je svako ko ukazuje na ovakve manjkavosti protivnik vjernika SPC, što je prije svega neistina, a onda i glavno oruđe manipulacije sa intimnim osjećanjima građana od strane onih koji žele da na posvađanoj Crnoj Gori realizuju svoje velikonacionalne i velikodržavne pretenzije”, navodi Zirojević.

SDP pisala Abazoviću

Potpredsjednik SDP-a Nikola Đurašković obratio se pismom potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, u kojem traži da ih infomiše da li je, i kada, Vlada usvojila predlog temeljnog ugovora sa SPC i da im dostavi taj dokument, ukoliko on postoji.

“Cijeneći da je ovaj dokument od izuzetnog značaja jer se tiče značajnog dijela kulturnog i duhovnog nasljeđa Cme Gore, kao i odnosa među vjerskim zajednicama, a uvažavajući mogućnost da su informacije o navodnom kreiranju ovog dokumenta u sjedištu SPC u Beogradu zlonamjerne i tendenciozne, smatram veoma važnim da svi akteri političkog života, ali i cjelokupna crnogorska javnost budu adekvatno informisani o načinu njegove pripreme i njegovoj sadržini”, navodi Đurašković u pismu Abazoviću.

On je rekao da je Abazović, kao potpredsjednik Vlade za politički sistem i predsjednik Komisije za politički sistem, organizaciono i hijerarhijski odgovoran za tu oblast.

1 Comment

1 Komentar

  1. Milan

    24.04.2021. at 20:53

    Ocigledno Zdravko Krivokapic, vjernik i naucnik, dakle – varalica, potpisuje u svoje licno ime sa popovima iz inostranstva. Ako crnogorske crkve sa grobljima postanu imovina druge drzave, moguce je da ce ubrzo pocet izmjestanje grobnih mjesta i zemnih ostataka na drzavno zemljiste – imovinu Crne Gore.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije