Connect with us

Politika

MITRIĆ OCIJENIO: Vlada eksperata pokazala najniže moguće znanje u vođenju državne politike

Published

on

Bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore, prof. dr Blagota Mitrić, ocijenio je da je situacija u vezi tužilačkih zakona i odluke o sticanju crnogorskog državljanstva pokazala da „Vlada eksperata“ ima najniže moguće znanje u vođenju državne politike.

On smatra da Vlada nije sigurna u svoje poteze i da svi koje je povukla – a koji su, prema njegovim riječima, manje bitni od nekih koji su najavljivani – govore o tome da Vlada još luta, iako je prošlo četiri mjeseca otkad je izabrana.

„Prvo se rekli da će tužilački zakoni odmah ići u Skupštinu, ali su onda dobili packe od Venecijanske komisije (VK) i EU, nakon čega su – ustuknuli. Isto se dogodilo i s odlukom o uslovima za sticanje državljanstva, koja je, po mom sudu, potpuno neustavna, jer se odnosi ne mogu uređivati odlukom i uredbom. U Ustavu piše da odluke i uredbe služe za izvršavanje zakona. Kad donesu taj zakon, onda u njemu treba da se propišu uslovi za sticanje državljanstva, a ne da se kroz odluku Vlade sugeriše kakvi će biti. To je putpuno neustavno i nepojmljivo mi je da Vlada može da uređuje jedno tako kapitalno pitanje kao što je državljanstvo. Ali, i tu su se povukli nakon što su se građani pobunili. To govori o njihovom padu autoriteta“, kazao je profesor Mitrić Portalu Analitika.

Govoreći o tužilačkim zakonima, on navodi da je vlast htjela i njih da donese preko koljena, te da je to u početku djelovalo prirodno.

„To je možda formalno-pravno bilo u redu, ali procedure nijesu poštovane. Venecijanci i EU su tražili da se prije smjene tužilaca utvrdi njihova eventualna odgovornost – disciplinska ili krivična – pa da onda dođe do smjene, a ne samim donošenjem zakona. I ovo pitanje spada u korpus njihovih nedosljednih i neprincipijelnih postupanja. Mislim da je Vlada eksperata pokazala najniže moguće znanje u vođenju državne politike“, ističe profesor Mitrić.

Podsjetimo, vladajuća većina postigla je u nedjelju veče dogovor o tužilačkim zakonima, a rješenja su, kako su saopštili njeni lideri, u skladu s preporukama VK.

Prema pisanju podgoričke štampe, predlog zakona predviđa da se može izabrati novi Tužilački savjet koji će imati ingerencije da imenuje i razrješava tužioce. Kako su naveli, razlog za smjenu tužilaca mogu biti teže povrede radne obaveze, kršenje etičkog kodeksa, nezadovoljstvo postignutim rezultatima i loša ocjena skupštinske većine za izvještaj o radu, a bi se predlog za razrješenje našao pred Savjetom, inicijativu mora pokrenuti parlament. Za njeno pokretanje potrebni su glasovi 41 poslanika, koliko ima tročlana koalicija na vlasti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije