Connect with us

Politika

MOSKVA: Putin čestitao Bajdenu na izbornoj pobjedi

Published

on

Foto: Reuters

Vladimir Putin je konačno čestitao Džou Bajdenu na izbornoj pobjedi, rekao je Kremlj, u telegramu koji nudi „rusko-američku saradnju“.

Četrdeset dva dana nakon američkih izbora, ruski lider je svom novom kolegi poželio „svaki uspjeh“ i „uvjerenje“ da će dvije nuklearne velesile riješiti probleme globalne bezbjednosti „uprkos razlikama“.

„S moje strane, spreman sam za saradnju i kontakt sa vama“, navodi se u zvaničnoj poruci ruskog predsjednika na veb stranici Kremlja.

Potvrda je stigla preko noći konačnim izjavama država američkog izbornog koledža.

Moskva je čekala sa priznanjem Bajdenove pobjede poslije izbora 3. novembra, uprkos jasnim projekcijama koje su pokazale da bivši potpredsjednik drži većinu u ključnim državama. Dmitrij Peskov, njegov sekretar za štampu, prethodno je rekao da će predsjednik sačekati „zvanične rezultate“ na, kako je opisano, spornim izborima.

Gospodin Putin se manje ustručavao da čestita ostalim potencijalnim kolegama. U avgustu je Kremlj prvi priznao sumnjive tvrdnje o pobjedi Aleksandra Lukašenka u susjednoj Bjelorusiji – uprkos dokazima o masovnim prevarama i krvavim akcijama.

 

(independent.co.uk)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije