Connect with us

Politika

MVP: Odbijanjem da opozove ambasadore Đukanović opstruira Vladu

Published

on

Zakonom o vanjskim poslovima nisu propisani razlozi za opoziv ambasadora.: Đukanović - Foto: predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbijanjem da potpiše opoziv sedam ambasadora, opstruira Vladu u sprovođenju Ustavom određenih i naznačenih prava i nadležnosti u vođenju vanjske politike zemlje, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Oni su podsjetili Đukanovića da Zakonom o vanjskim poslovima nisu propisani razlozi za opoziv ambasadora.

“Stoga Vlada nije dužna da prilikom povlačenja i opoziva ambasadora navodi razloge u obrazloženju, imajući u vidu da je imenovanje i postavljanje diplomatsko- konzularnih predstavnika u nadležnosti MVP, odnosno Vlade, a da je predsjednički potpis stvar protokolarnog karaktera i diplomatske prakse”, kaže se u saopštenju resora, na čijem čelu je ministar Đorđe Radulović.

Oni su ukazali Đukanoviću da se u Ukazu o opozivu, koji on potpisuje, tamo gdje i kada ima razloga za opoziv, ne navodi niti jedan razlog, već se samo Ukazom konstatuje opoziv ambasadora sa sjedištem u pomenutoj zemlji prijema.

Iz MVP su podsjetili da je Đukanović tokom 2018. godine nije imao problem da, na predlog tadašnje Vlade, opozove ambasadora Crne Gore, bez ikakvog prethodno dostavljenog obrazloženja, iako je uvaženi diplomatski predstavnik službovao u veoma važnoj prijateljskoj državi, članici NATO-a i Evropskoj uniji.

Kako su naveli, u tom slučaju je obzir prema državi prijema, navođenje diplomatske prakse i traženje dodatnih obrazloženja – izostao.

Iz MVP su kazali da bi željeli da vjeruju da Đukanović, zbog dobrobiti građana, želi funkcionalnu kohabitaciju.

“Iako posljednji događaji u Skupštini Crne Gore, njegovo odbijanje da potpiše set zakona kojim se opstruira normalno funkcionisanje ekonomsko-pravnog sistema zemlje, kao i odbijanje da potpiše opoziv sedam ambasadora ukazuju na sasvim suprotno – narušavanje socijalne kohezije zemlje i produbljivanje podjela, iako bi sa pozicije predsjednika trebalo da šalje pomiriteljske poruke”, zaključili su iz MVP.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije