Connect with us

Politika

MVP: Razrješenje konzula Miličkovića, prijedlozi za nove ambasadore

Published

on

U petak, 4. juna, konzul u Sremskim Karlovcima Dražen Miličković, dugogodišnji šef kabineta i generalni sekretar bivšeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, pisanim obavještenjem Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore o razrješenju sa dužnosti obavezan je da se do 10. jula vrati u Crnu Goru, kada mu se i formalno završava angažovanje u Republici Srbiji – saznaje Antena M.

Miličković je bio raspoređen na poziciju konzula žerana (otpravnik poslova), u očekivanju egzekvature za mjesto generalnog konzula – dužnosti na koju ga je predložila prethodna Vlada Crne Gore.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore predložilo je nekoliko novih ambasadora.

Prema nezvaničnim saznanjima Dana iz resora Đorđa Radulovića, za ambasadora u Kini predložen je Srećko Crnogorac, dok je za novog ambasadora u Vatikanu predložen Filip Ivanović.

List piše da je Milka Tadić kandidat za ambasadora u SAD, dok je za šefa Misije pri UN u Njujorku predložen Vladimir Vučinić.

Za novog ambasadora pri EU predložen je Petar Marković, dok je Džemal Perović kandidat za novog crnogorskog ambasadora u Albaniji.

Sada je na potezu crnogorski predsjednik Milo Đukanović, koji treba da da saglasnost za ove prijedloge.

Međutim, nije aktuelno samo pitanje ambasadora, navodi list.

Po saznanjima Dana, zbog složene političke situacije, Ministarstvo vanjskih poslova će kao privremeno rješenje naimenovati jedan broj specijalnih izaslanika u drugim državama ili pri međunarodnim organizacijama.

To rade kako bi izbjegli moguće komplikacije oko saglasnosti predsjednika države za naimenovanje novih ambasadora. Formalno, Ministarstvo tu mogućnost ima u aktuelnom Zakonu o vanjskim poslovima.

Đukanović je ranije rekao da neće potpisati ukaz o postavljanju ambasadora za bilo koga ko je, po njegovom sudu, radio protiv Crne Gore, što je izazvalo velike kritike iz dijela skupštinske većine.

Imajući u vidu zastoj i komplikovani politički momenat zbog kohabitacije, naimenovanje specijalnih izaslanika smatra se za prelazno rješenje, dok se ne završe konsultacije između Vlade i predsjednika države, piše list.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije