Connect with us

Politika

NIKOLIĆ: Đukanović na prvom ispitu pokazao snagu

Published

on

Đukanović zaštitio dostojanstvo i međunarodni ugled Crne Gore: Nikolić - Foto: DPS

Odluka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da ne potpiše Vladin prijedlog o opozivu sedam ambasadora je odgovoran državnički čin u funkciji zaštite dostojanstva i međunarodnog ugleda Crne Gore, poručio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić.

Činjenica da čelni ljudi nove vlasti, kako kaže Nikolić, nijesu potkrijepili dokazima svoje javne komentare o tome kako su ambasadori navodno “oštetili interese Crne Gore”, sugeriše, kako dodaje, da je riječ o političkom revanšizmu koji je nezabilježen u uporednoj praksi kada je diplomatija u pitanju.

Tome u prilog, kako ističe Nikolić, najbolje govori i ocjena šefa Odbora za evropske poslove njemačkog Bundestaga Gintera Krihbauma, da je ambasadorka Crne Gore u toj zemlji Vera Kuliš, predano radila na evropskom putu naše zemlje i da su apsurdne izjave o tome kako je oštetila interese Crne Gore.

“Ostaće, međutim, svjedočanstvo koje će nas trajno podsjećati na bruku dijela državnog rukovodstva, kada su integritet diplomatskih predstavnika Crne Gore od zvaničnika njene države, branili inostrani zvaničnici zemalja u kojima su naše diplomate bile angažovane. Jedina istina je da nijedan od prozvanih ambasadora nije naštetio međunarodnoj reputaciji Crne Gore, koliko nova vlast, nedostojanstvenom i neargumentovanom kompromitacijom sopstvenih diplomatskih kadrova”, ističe Nikolić.

Kako poručuje, ključni problem nove vladajuće većine je taj što Crna Gora ima predsjednika dostojnog funkcije.

“Predsjednika, koji je već na prvom ispitu pokazao snagu, i potvrdio da je u ovom trenutku jedina ozbiljna kopča naše države sa novom američkom administracijom, NATO-om i Evropskom unijom. Zato, djeluje karikaturalno kada predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose Miodrag Lekić izigrava portparola ministru vanjskih poslova, umjesto da kao bivši diplomata, poštujući uzanse nekadašnje profesije, problematizuje javnu diskreditaciju kolega, i zatraži objašnjenja od ministra zbog javnih istupa nedostojnih funkcije koju obavlja”, saopštio je Nikolić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije