Connect with us

Politika

OVE GODINE: Nema para za otvaranje tri nove ambasade

Published

on

Crna Gora do kraja ove godine, usljed činjenice da budžet još nije usvojen, neće otvoriti ambasade u Holandiji, Danskoj i Izraelu.

Prema saznanjima Dana u Vladi, zasad nema finansijskih mogućnosti da budu otvorene nove ambasade, s tim da je otvaranje ambasade u Izraelu i ranije odlagano.

U januaru ove godine iz Ministarstva vanjskih poslova je najavljeno da će u cilju racionalizacije diplomatske mreže ambasade u pojedinim zemljama biti zatvorene, a da će biti otvorene ambasade u Kopenhagenu, Hagu i Tel Avivu. Međutim, pri sadašnjem stanju, do kraja ove godine od toga neće biti ništa.

Sama odluka o otvaranju ambasada u Holandiji i Danskoj donijeta je prije maltene tri godine. Te odluke donijela je vlada bivšeg premijera Duška Markovića.

U obrazloženju odluke o otvaranju ambasada u Hagu i Kopenhagenu navedeno je da je Holandija važna država za nastavak našeg procesa evropske integracije, dok u Danskoj živi značajan broj pripadnika crnogorske dijaspore, što je razlog više za otvaranje prve ambasade Crne Gore u jednoj skandinavskoj zemlji.

Uprkos najavama da dio planiranih ambasada neće biti otvoren, Ministarstvo vanjskih poslova, koje predvodi Đorđe Radulović, predložilo je nekoliko novih ambasadora.

Za ambasadora u Kini predložen je Srećko Crnogorac, dok je za novog ambasadora u Vatikanu pre d ložen Filip Ivanović. Milka Tadić je kandidat za ambasadora u SA D, dok je za šefa Misije pri UN u Njujorku predložen Vladimir Vučinić.

Za novog ambasadora pri EU predložen je Petar Marković, dok je Džemal Perović kandidat za novog crnogorskog ambsadorau Albaniji. Crnogorski predsjednik Milo Đukanović sada treba da da saglasnost za ove predloge.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije