Connect with us

Politika

RADULOVIĆ TRAŽI: Državni vrh da se konsultuje o ambasadorima

Published

on

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) smatra da bi, povodom izbora budućih diplomata, trebalo nastaviti dobru praksu da se ambasadori biraju dogovorom tri predsjednika države, Vlade i Skupštine i šefa diplomatije. Iz MVP-a su istakli da su spoljnopolitičke konsultacije pomenuta četiri zvaničnika nešto što treba nastaviti.

“Postavljenje ambasadora je do sada usaglašavano na spoljnopolitičkim konsultacijama predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine, predsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova. Iako se radi o formatu koji nema zakonsko utemeljenje, smatramo da se radi o dobrom i korisnom formatu i vjerujemo da ga u uslovima kohabitacije treba nastaviti”, saopštili su Danu iz MVP-a.

Oni su to naveli nakon informacija da je Milo Đukanović kao šef države vratio 11 predloga za buduće ambasadore.

Iz MVP-a podsjećaju da za imenovanje šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava nijesu predviđeni posebni rokovi.

“U skladu s Zakonom o vanjskim poslovima, opozvano je osam ambasadora i jedan generalni konzul, dok je Vlada pokrenula procedure opoziva još šest ambasadora. Takođe, MVP je pokrenulo procedure za postavljenje 12 ambasadora. U skladu sa Zakonom o vanjskim poslovima, specijalne izaslanike i stalne otpravnike poslova imenuje ministar, a zakonom nije predviđeno da je za ove funkcije potrebna saglasnost nekog od subjekata koji u okvirima svoje nadležnosti vrše vanjske poslove, uključujući i određivanje privremenog otpravnika poslova”, navode iz MVP-a.

Kako su dodali, kada je u pitanju imenovanje otpravnika poslova, bio on stalni ili privremeni, to je po pravilu diplomata koji zbog odsustva ili spriječenosti šefa diplomatskog predstavništva privremeno obavlja poslove šefa, odnosno do imenovanja ambasadora. Shodno Zakonu o vanjskim poslovima, postavlja ga ministar, odnosno ambasador.

“Što se tiče specijalnih izaslanika, u skladu sa zakonom, njihovo imenovanje je takođe u ingerencijama ministra vanjskih poslova, u zavisnosti od spoljnopolitičkih prioriteta”, ističu iz MVP-a.

Iz tog resora ponavljaju da se imena kandidata za ambasadore, shodno diplomatskoj praksi, ne saopštavaju javnosti dok ne dobiju agreman, odnosno saglasnost države prijema u kojoj će obavljati svoju diplomatsku misiju.

“To se smatra nediplomatskim, a moglo bi biti shvaćeno i kao pritisak na zemlju prijema da prihvati predloženo lice za ambasadora. Zbog toga se ime novoimenovanog ambasadora saopštava tek po dobijanju saglasnosti agremana”, saopšteno je iz MVP-a.

Kako su pojasnili, po dobijanju informacije da je predlog za novog ambasadora prihvaćen od države prijema, predsjednik države potpisuje ukaz o imenovanju i akreditivna pisma kojim se ambasador ovlašćuje, odnosno akredituje za punopravno predstavljanje i zastupanje zemlje koja gaupućuje, o čemu seobavještava i javnost.

Ne dijele ljude po tome ko je kako glasao na referendumu

Na pitanje kako komentarišu to što predsjednik države ima neke rezerve prema određenom broju predloženih kandidata i da li je istina da je predlog da Milka Tadić Mijović bude ambasador u SAD vraćen, iz tog resora su odgovorili da ne polemišu javno o imenima do dobijanja agremana.

“Odabir diplomatskih predstavnika jedino je moguće sprovesti u skladu sa uslovima i kriterijumima koji su jasno definisani Zakonom o vanjskim poslovima, a kao što je već saopšteno, MVP ne dijeli ljude no kriterijumu koju su od dvije ponuđene opcije zaokružili na referendumu 21. maja 2006. godine, niti je to kriterijum po kome bismo predlagali najviše diplomatske predstavnike Crne Gore. Kada su u pitanju personalna rješenja za imenovanje na konkretne pozicije, ponavljamo stav da će se MVP držati ustaljene prakse, te da javno neće polemisati o imenima do dobijanja agremana zemlje prijema”, poručuju iz MVP-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije