Connect with us

Politika

PAJOVIĆ: Pečat nije kod mene, već u Ambasadi

Published

on

Ambasador Crne Gore u Pekingu Darko Pajović tvrdi da pečat nije kod njega već da se nalazi u Ambasadi Crne Gore.

“Pečat nikada nijesam iznio ni iznosio iz ambasade. Tvrdnje MVP su gruba neistina i nastavak primitivizma kojim MVP nastavlja urušavanje međunarodnog ugleda Crne Gore”, istakao je ambasador Pajović za Pobjedu.

Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je juče da, „nakon temeljnih provjera u prostorijama ovog diplomatsko-konzularnog predstavništva od strane zaposlenih službenika Ambasade, potvrđeno da se pečat ne nalazi u prostorijama Ambasade“.

Ministarstvo vanjskih poslova, je kako kažu, u posjedu prepiske između „bivšeg ambasadora Pajovića i privremenog otpravnika poslova u kojoj, između ostalog, opozvani ambasador zahtijeva da mu se sva službena akta Ambasade dostave na pečatiranje, u trenutku kada se on ne nalazi u Ambasadi“, što je potvrda, kako kažu, da je službeni pečat još uvijek u Pajovićevom posjedu.

Tvrdili su da se iz te prepiske vidi da je Pajović tražio da se službena dokumentacija Ambasade iznosi i pečatira van prostorija diplomatsko-konzularnog predstavništva.

Ministarstvo vanjskih poslova će, kako kaže, o navedenom informisati nadležne organe Crne Gore kako bi se utvrdilo da li su u radnjama Pajovića sadržani elementi prekršajne ili krivične odgovornosti, te postupiti u skladu sa nalazima nadležnih organa.

“Poslije ponovljenih neistina, da bi se uozbiljili jer ovo prevazilazi sve granice, ne pristojnosti već normalnosti, podnijeću krivičnu prijavu protiv odgovornih iz MVP, zbog zloupotrebe službenog položaja i protivpravnih radnji sa tim u vezi”, istakao je Ambasador Pajović.

Ambasada Crne Gore u Pekingu, kako saznajemo, iako je bio radni dan, juče je bila zatvorena. Crnogorskim državljanima kojima su bile potrebne konzularne usluge, kao i kineski državljani kojima su odbrene vize, naišli su na zaključana vrata.

Prvi sekretar Damir Šabanović, koji je postavljen za privremenog otpravnika poslova i prvi savjetnik Pavle Bojić, naredili su zaposlenim: vozaču, sekretaru i prvom sekretaru Milošu Đuričkoviću, kao i kineskim državljanima sekretaru i sekretarici da ne dolaze na posao da bi njih dvojica uradila detaljan pretres ovog diplomatsko-konzularnog predstavništva.

Oni su, kako Pobjeda saznaje, juče zamijenili bravu u ambasadi.

“Iskreno žalim što dvojica diplomata po vašem nalogu, već drugi dan pretresajući službene prostorije, istina bez naloga suda i potpuno neovlašćeno, nisu u stanju da pronađu pečat u ambasadi. Ono čim jesam ohrabren je da su nakon današnjeg pretresa pronašli ključeve i bankovne kartice za koje je juče navedeno da nisu u ambasadi. Danas su pronađeni u ambasadi i to je dobro”, rekao je Pajović.

Kaže da juče nije pokušavao da uđe u ambasadu, jer mu je MVP Verbalnom notom to zabranio 15. februara.

“Kako mogu da ispoštujem ono što se zahtijeva od mene kao ambasadora, da izvršim primopredaju dužnosti i službenih stvari i dokumenata, a Verbalnom notom MVP mi je zabranilo da uđem u ambasadu od 15. februara. Riječ je o klasičnom političkom progonu”, kazao je Pajović.

Naglasio je da je jučerašnji dan proveo u prepisci sa MVP i Šabanovićem pokušavajući da mu se omogući ulazak u kancelariju ambasadora, da se održi sastanak i primopredaja i da se sve riješi na civilizovan način. Nije tačna, kako kaže, tvrdnja MVP da je tražio da se dokumenta iznesu iz ambasade da bi ih pečatirao jer, kako je ponovio, pečat nije kod njega, nego je u ambasadi.

“Najljubaznije i javno tražim od MVP da objavi službenu prepisku za koju je navedeno da je potvrda da tražim da se dokumenta iznesu iz ambasade ili da potvrđuju da je pečat kod mene lično. Ukoliko MVP nije u mogućnosti, tražim odobrenje da ja to uradim”, naglašava Pajović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije