Connect with us

Politika

PARTIJSKO ZAPOŠLJAVANJE: Rovčanin iz DF-a preletio u Demokrate – pa na čelo EPCG

Published

on

član Glavnog odbora te stranke Nikola Rovčanin, koji je u srijedu izabran za izvršnog direktora Elektroprivrede Crne Gore, 2017. godine je prešao kao odbornik Demokratskog fronta u pljevaljskom parlamentu u Demokratsku Crnu Goru izazvavši pravi medijski rat između te dvije političke grupacije, koji je trajao nekoliko mjeseci.

Tadašnja svakodnevna medijska prepucavanja DF-a i Demokrata, u kojima se dominirale najprizemnije lične uvrede, kulminirala su objavom da Bečićeva stranka prekida svaku saradnju sa liderima Demokratskog fronta, dok će na lokalnom nivou nastaviti sa svim predstavnicima Fronta koji su, kako su tada kazali, ,,istinski opozicionari“.

Rovčanin je diplomirani pravnik, od 2009. godine zaposlen je u pljevaljskom Vodovodu, gdje je obavljao poslove pravnog referenta, sekretara Upravnog odbora, rukovodioca Sektora za opšte, pravne i kadrovske poslove i savjetnika za pravne poslove. Nema nikakvog iskustva u elektroenergetskom sektoru pa se njegovo imenovanje na najznačajniju funkciju upravo u tom sektoru države može nazvati pravim imenom – partijskim zapošljavanjem.

Politički uspon u karijeri Rovčanina počinje kada je 2017. godine, u medijski izuzetno propraćenom slučaju, sa funkcije odbornika DF-a u pljevaljskom parlamentu i prešao u Demokrate. Zajedno sa njim DF je napustio i odbornik Bojan Krvavac.

– Demokratama pristupam kao Srbin koji je protiv NATO-a sa svim stavovima koje sam do sada imao. Pogubno je biti dio lokalnog političkog tima među kojima prednjače oni koji se diče svojim navodnim srpstvom, a druguju sa lokalnim predstavnicima režima. Oni će biti dobro uhljebljeni kao „ljuti opozicionari“, pa za nas koji ne umijemo da kalkulišemo tamo nema mjesta. Ko su oni, znaju čitava Pljevlja i nema potrebe da ih imenujem – rekao je tom prilikom Rovčanin.

Lokalni odbornik Rovčanin je ubrzo nakon ,,transfera“ u Demokrate, vrlo brzo napredovao u partijskoj hijerarhiji pa je 2018. godine postao šef odborničkog kluba i član Glavnog odbora Demokrata, a 2020. godine portparol Demokrata. Naravno, Rovčanin sa te pozicije nije više nikada kritikovao NATO, ali je nakon promjene vlasti postavljen na najveću funkciju u državnoj energetskoj kompaniji.

Zanimljivo je da je bord direktora na čijem je čelu istaknuti funkcioner DF-a Milutin Đukanović jednoglasno izabrao Rovčanina na tu funkciju iako partijski kadar Demokrata nema bilo kakvog iskustva u elektroenergetskom sektoru.

Očigledno je, kada se dijele funkcije po partijskoj liniji, da se zaboravljaju ranije razmirice dvije političke grupacije.

Rovčanin je političku karijeru, po podacima iz njegove biografije, počeo 2010. godine.

Reakcije na izbor novog direktora EPCG

Član Glavnog odbora Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin rukovodiće gigantom kakav je Elektroprivreda bez ikakvih profesionalnih referenci i iskustva u energetskom sektoru, a nakon rada u lokalnom pljevaljskom Vodovodu, ocijenio je član Glavnog odbora DPS-a Andrija Klikovac.

On smatra da se „daljim udomljavanjem kadra i hvatanjem plijena među partijskim hijenama intenzivno nastavlja sa nezakonitom podjelom funkcija po dubini“. To je, kako je ocijenio, dokaz da je sadašnjoj parlamentarnoj većini, osim mržnje prema DPS-u, zajednički imenitelj jedino nezajažljiva glad za funkcijama i foteljama.

Odbornik Demokrata u podgoričkom parlamentu Aleksandar Božović je ocijenio da je „strah ušao pod kožu onima koji su tri decenije u državnim kompanijama gradili svoja mala carstva i iz takvog sistema instalirali nedodirljive i moćne“.

Božović smatra da su „pokušaji javnog linča Rovčanina od radikalnih struktura parlamentarne opozicije, a u cilju degradiranja njegove ličnosti, kao i činjenice da je funkcioner Demokrata, potpuno razbijeni u sudaru sa bedemom istine i pravde koja je na strani poštene, časne i pomirene Crne Gore“.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije