Connect with us

Politika

PEROVIĆ: Zvanični Beograd prisvaja crnogorske velikane, Bratić daje prećutnu saglasnost

Published

on

Svjedoci smo kontinuiranog nastojanja djela zvanične srpske političke i intelektualne elite, da pojedine segmente naše istorije i kulture prisvoje. Kreiranje istorijskih falsifikata zarad dnevno političkih potreba odavno je postalo praksa, a sada je dobilo i prećutnu saglasnost zvaničnog Ministarstva kulture Crne Gore, kojim pored ostalih resora upravlja Vesna Bratić, saopštio je član Predsjedništva OO SDP-a Nikšić, Radovan Perović.

Kako navodi, manifestacija pod nazivom ”Tako su govorili naši preci”, koja je nedavno održana u Beogradu, predstavila je crnogorske vladare i velikane poput: Svetog Petra Cetinjskog, Njegoša i kralja Nikolu kao srpske velikane.

“Uz poruku da je genetski kod i identitet Crne Gore neraskidivo vezan za Srpstvo. Reklo bi se ništa novo i neočekivano. Ovom manifestacijom otpočela je kampanja Srbije u susret popisu stanovništva. Cilj je homogenizacija etnonacionalizma za potrebe projekta ‘Srpskog sveta’ koji vidi Crnu Goru kao svoj integrativni dio”, dodaje Perović.

Prema njegovim riječima porazno je da Ministarstvo, koje bi institucionalno trebalo da čuva i afirmiše sveobuhvatno crnogorsku kulturu, istoriju i identitet ne reaguje na brutalno prekrajanje i prisvajanje naše istorije, od strane susjedne države u dnevnopolitičke i populističke svrhe.

“Ali to ne treba nikoga da začudi, imajući u vidu kakvi su javni stavovi ministarke Bratić, kojoj je zasebnost crnogorske kulture upitna, a neočetnička ideologija poželjan model ponašanja. Ministarka nije regavola ni kada je početkom godine srpski predsjednik, prilikom otkrivanja spomenika srednjovjekovnom vladaru Stefanu Nemanji dinastiju Vojislavljevića, predstavio kao srpsku”, istakao je Perović.

Poručuje da je notorna istorijska činjenica da su upravo Nemanjići pokorili Duklju i snagom oružja nametnuli svoj kult.

“Šta treba još da se prisvoji iz naše kulture i istorijskog pamćenja, da bi ministarka četiri u jedan resora reagovala? Pošto su nam sakralne spomenike već prisvojili ostaje još da slavne bitke naših predaka poput Grahovca i Mojkovačke bitke proglase za srpske vojne pobjede, a štampariju Crnojavića prvu kod Južnih Slovena vežu za srpsku kulturu.
Ministarka Bratić vjerovatno ni tada ne bi našla za shodno da reaguje, u cilju zaštite crnogorskog kulturno-istorijskog nasleđa. Ona i sama podržava relativizaciju i reviziju crnogorske istorije. Posebno u djelu antifašističkih vrjednosti”, saopštio je Perović.

Napominje dok se bavite ostrašćenim revanšizmom prema neistomišjenicima, u obrazovni sistem težite da ubacite srednjevjekovnu mitomaniju Kosovskog ciklusa i Obilića.

“Gdje se potire i falcifikuje crnogorska kultura, tako što se fikcija i mit predstavlja kao istoriska činjenica, sve u cilju asimilacije nacionalnih Crnogoraca. Znajte da Vam sprovođenje nacionalističke agende i razgradnja građanskog bića Crne Gore neće poći za rukom kao ni nekima prije Vas”, zaključio je Perović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije