Connect with us

Politika

PICULA: Nova Vlada da ubrza reforme i pristupanje EU

Published

on

Foto: Generalni Sekretarijat Vlade

Crna Gora je ostvarila kontinuirani napredak u pristupnim pregovorima i Evropski parlament ohrabruje novu Vlada da nadogradi to pozitivno nasljeđe i iskoristi svoj mandat za ubrzanje reformi i pristupanje EU, poručio je izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu, Tonino Picula u razgovoru sa glavnom pregovaračicom Zorkom Kordić.

Na današnjem sastanku, održanom u onlajn formatu, oni su razgovarali o Nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori za 2020 – 2021. godinu.

Picula je istakao da će Evropski parlament u Rezoluciji pozdraviti kontinuirani napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima, a posebno otvaranje poglavlja 8. konkurencija i prihvatanje nove metodologije pristupanja. Takođe, pohvaliće se doprinos Crne Gore regionalnoj saradnji, aktivno učešće u Agendi povezivanja Zapadnog Balkana i usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa evropskim propisima u oblasti životne sredine i klimatskih promjena. Preporuka je svakako na valorizaciji Nove metodologije koju je Crna Gora prihvatila i otvaranju učešća država kandidata u Konferenciji o budućnosti Evrope.

On je ukazao i na to da, iako je Crna Gora najnaprednija država u procesu proširenja, važno je nastaviti sa reformama, posebno u oblasti vladavine prava i pozvao na nastavak ispunjenja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 koja su, kako je naglasio, prekretnica za dalji tok pregovora.

U tom dijelu je pohvalio dosadašnji učinak Crne Gore u izgradnji odgovarajućeg zakonodavnog i institucionalnog okvira , ali i ukazao na potrebu vidljivih rezultata u oblasti pravosuđa, slobode izražavanja i slobode medija, što će biti identifikovano i u Rezoluciji EP. U tom kontekstu, kako se navodi, vrlo je važan ishod rasprave parlamenta o izmjeni zakona o tužilaštvu, a koji će biti reflektiran u finalnom izvještaju Europskog Parlamenta.

Glavna pregovaračica je prenijela snažnu posvećenost Vlade intenziviranju reformskih aktivnosti u svim oblastima, s fokusom na vladavinu prava. Istakla je jasnu namjeru Vlade da se obaveze iz poglavlja 23 i 24 realizuju efikasno i kvalitetno, u saradnji sve tri grane vlasti i, uz konsultacije sa Evropskom komisijom i Venecijanskom komisijom.

„Vlada je odlučna u namjeri da, u saradnji sve tri grane vlasti i civilnim sektorom, a uz podršku evropskih partnera, preduzme sve napore kako bi ostvarili suštinsku reformu vladavine prava i dostigli unutrašnju spremnost za članstvo. Pristupanje EU je naš vanjskopolitički prioritet, ali i unutrašnja razvojna potreba društva i obaveza da našim građanima obezbijedimo evropske standarde, vrijednosti i kvalitet života“ poručila je Kordić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije