Connect with us

Politika

PO USTAVU: Budžet do 31. marta ili Vladi prestaje mandat

Published

on

Iako smo ušli u drugu polovinu marta, Vlada još nije usvojila predlog zakona o budžetu za ovu godinu, niti ga dostavila Skupštini, piše Dan.

S obzirom na to da u redovnoj proceduri, predlog moraju da usvoje i dostave Skupštini do 15. novembra, odnosno, mjesec i po prije krajnjeg roka za usvajanje, iz opozicije su naveli kako Vlada ne može donijeti budžet u regularnoj proceduri, transparentno i kvalitetno, te da počnu da spremaju ostavke.

Međutim, u Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti nigdje ne piše da je Vlada već morala da dostavi Predlog zakona o budžetu. Jedino u Ustavu, član 110, piše da Vladi prestaje mandat ukoliko ne predloži budžet do 31. marta budžetske godine.

Odnosno, ako ga do tog datuma ne dostavi Skupštini. Taj scenario, sudeći prema sadašnjem stanju stvari, nije realno očekivati, jer bi po najavama i premijera Zdravka Krivokapića i resornog ministra Milojka Spajića predlog na Vladi trebalo da bude usvojen do kraja marta.

Istraživač u Institutu Alternativa Marko Sošić kazao je da je ustavna obaveza Vlade da do marta podnese predlog budžeta Skupštini.

“Ali Skupština ne mora usvojiti budžet, već se privremeno finansiranje može nastaviti dok god budžet ne bude usvojen, u teoriji i do kraja godine. Glasanje protiv budžeta od strane parlamentarne većine bio bi znak nepovjerenja Vladi, a ne čin uzrokovan zamjerkom na sam sadržaj budžeta. Sve što je u budžetu, a ni je odraz postojeće zakonske obaveze, može se doraditi ili amandmanski promijeniti”, kazao je Sošić za Dan.

Vlada je krajem decembra odlučila da ne dostavlja Skupštini predlog budžeta do 31. decembra, već da pređe na privremeno finansiranje, a da do 31. marta Skupštini dostavi predlog zakona o budžetu.

Tada su iz nove Vlade kazali da ne mogu da dostave budžet koji je pripremala bivša vlast, te da nisu imali dovoljno informacija o stanju u državnoj kasi.

“Privremeno finansiranje je nedovoljno detaljno regulisano u našem pravnom okviru, jer se do sada nije ni dešavalo na centralnom nivou. Jedino pravilo glasi da, ukoliko se zakon o budžetu ne donese, Ministarstvo finansija, do njegovog donošenja, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do iznosa 1/12 stvarnih izdataka u prethodnoj godini, a da nijesu posebno tretirani ni izuzeci za limite potrošnje koji bi se odnosili na otplatu duga i kamatu za otplatu duga, ili troškove kofinansiranja donacija”, rekao je Sošić.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije