Connect with us

Politika

POKLONI ZA ZVANIČNIKE: Bečić prijavio knjige i suvenire, Bošković pištolj

Published

on

Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) je u prvom kvartalu ove godine, od strane osam organa vlasti prijavljeno ukupno 30 poklona, od čega tri prigodna i 27 protokolarnih, navedeno je u izvještaju ASK.

Prema navodima Agencije, najveći broj poklona prijavio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, dok je Klinički centar Crne Gore imao najveći broj donacija i sponzorstava.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić prijavio je 15 poklona koje je primio od domaćih i stranih zvaničnika. Među njima su knjige, slike, monografije, nakit, a njihova ukupna vrijednost iznosi 4.690 eura.

Najskuplji poklon, Bečić je dobio od ambasadorke UAE u Crnoj Gori Nabile Alšamari i to jedrenjak u staklenoj kutiji, vrijedan 1500 eura, dok je od makedonskog ambasadora u Crnoj Gori Mihajla Trpkoskog, dobio uramljene minđuše “makedonsko zlato” čija je vrijednost 1000 eura. Najskromniji poklon, Bečić je dobio od rumunskog ambasadora Ferdinanda Nađa – uramljene poštanske markice Rumunije vrijedne sto eura.

Od američke ambasadorke Bečić je dobio knjigu, a od Slavice Milačić, stalne predstavnice Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organuzacijama – hemijsku u kutiji.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, sudeći prema podacima ASK, dobijao je značajno manje poklona. Tako je od Nikosa Dendiasa, ministra vanjskih poslova Grčke dobio srebrni tanjir sa cvjetnom dekoracijom vrijedan 150 eura, od predsjednika Letonije Egilsa Levitsa, ukrasnu zdjelu, a od Jaroslava Nađa, ministra odbrane Slovačke – drveni grb te zemlje.

Poslanik DPS i bivši ministar odbrane Predrag Bošković prijavio je da je od Obavještajno bezbjednosnog direktorata Ministarstva odbrane dobio na poklon pištolj vrijedan 550 eura, koji je, kako se navodi u podacima ASK, Boškovićeva lična svojina.

U analizi ASK se navodi da je najviše poklona, kao i prethodnih godina, protokolarne prirode, a riječ je o poklonima “koje su javni funkcioneri primili prilikom međunarodnih susreta i koji uvijek, bez obzira na njihovu vrijednost, ostaju državna imovina”.

Vesna Medenica, bivša predsjednica Vrhovnog suda u tri mandata, prijavila je poklone vrijedne 200 eura, među kojima su figura justicije, ukrasni tanjir i suveniri.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije