Connect with us

Politika

PONOVLJENI SCENARIO: Propali dogovori između Demokrata i DF-a oko koalicije u Budvi

Published

on

Nijesu mogli da prevaziđu stare boljke: Krapović i Carević - Foto: RTV Budva

Pregovori o zaključenju postkoalicionog sporazuma između koalicije “Marko Bato Carević – Za budućnost Budve” (Demokratski Front) i izborne liste “Dragan Krapović – Budva je naša nacija” (Demokrate) su propali, nakon što dvije strane nijesu našle zajednički jezik tokom desetodnevnih intenzivnih razgovora.

Puna tri i po mjeseca u Budvi nije formirana vlast, izuzev što su dvije strane dogovorile, a parlament izglasao, da čelnici Opštine i Skupštine budu Carević i Krsto Radović (Demokrate).

Iako se činilo da je dogovor na vidiku, uoči vikenda došlo je do potpunog razilaženja, a ključni ljudi u pregovaračkim timovima odbili su da učestvuju u daljim pregovorima, potvrđeno je “Vijestima”.

To što se praktično ponovila ista situcija iz 2016. godine, kada dvije strane nakon lokalnih izbora puna tri mjeseca nijesu mogle da se dogovore, dovelo je do okupljanja dijela političkih partija unutar Carevićeve koalicije, koje će ubuduće u pregovorima nastupati samostalno.

“Vijestima“ je potvrđeno da će u ponedjeljak biti zaključen sporazum o zajedničkom djelovanju triju partija – Socijalističke narodne partije, Pokreta za promjene i Prave Crne Gore, koje broje pet od ukupno 14 odbornika koliko ima koalicija koju je predvodio Carević.

Njihova namjera, kako su “Vijestima” ispričali, je da upravo oni iniciraju pregovore i da ih dovedu do kraja, jer dvije strane po ko zna koji put ne mogu naći zajednički jezik.

Iako su tokom ljetošnjih protesta koje su predvodili Carević i Radović (Demokrate) dvije strane bile složne u očima građana, “stara netrpeljivost“ očito da nije prevaziđena.

Nova politička grupacija, koja navodno ima podršku svojih političkih centrala u Podgorici, i dalje podržava i ostaje u koaliciji “Za budućnost Budve“, a njihovo djelovanje navodno će isključivo biti usmjereno da se što prije formira opštinska uprava, kako bi administracija bila što efikasnija u krizno vrijeme, kakvo se u Budvi očekuje.

Do propadanja pregovora navodno je došlo jer je NSD insistirala da uzme Sekretarijat za zaštitu imovine, kojim je u prethodne četiri godine upravljao kadar Demokrata, ili da imenuju pomoćnika koji će imati pravo subpotpisa.

Sekretarijat je po mišljenju NSD opstruirao rad Carevića, što druga strana odbacuje i ističe da je uspijevala da vodi i dobije najteže sudske procese.

Demokrate su tražile mjesto potpredsjednika Opštine, dva od ukupno osam sekretarijata – za privredu i zaštitu imovine, kao i jednu opštinsku službu – objedinjenu službu za naplatu komunalnih i javnih prihoda.

Kada je riječ o preduzećima, tražile su “Mediteran reklame“ (do sada pod ingerencijom URA), “Otpadne vode“, a željele su da zadrže profitabilnu Turističku organizaciju Budve (mjesto direktora i predsjednika izvršnog odbora), Sportsko-rekreativni centar – bazen “Dragan Trifunović”, Akademiju znanja i “Grad teatar”.

Carevićevoj koaliciji pripalo bi takođe jedno mjesto potpredsjednika Opštine, ali i pet sekretarijata – za urbanizam (Demokrate su do sada upravljale), finansije (do sada je bio u rukama SDP-a), za lokalnu samoupravu (do sada bio URA), društvene djelatnosti (do sada DF), a zadržali bi sekretarijate za investicije i komunalno stambene poslove.

Pripala bi im mjesta menadžera grada i glavnog administratora, ali i Služba zaštite i spasavanja, Komunalna policija i inspekcija, Centar za informacione tehnologije, Služba za javne nabavke, Kancelarija za antikorupciju.

Carevićevi bi kontrolisati i tri najprofitabilnija preduzeća – “Vodovod”, “Komunalno preduzeće” i “Parking servis”.

Pripao bi im i “Mediteranski sportski centar”, kao i dvije javne ustanove – “Muzeji i galerije” i “Biblioteka”, ali i RTV Budva.

Dogovor je bio i da u svim preduzećima gdje direktori budu Demokrate, zamjenici budu iz DF-a, i obratno.

Ipak, do dogovora nije došlo, iako je navodno nova grupacija – SNP, PzP i Prava Crna Gora, bila saglasna sa ovakvom podjelom vlasti.

Do razilaženja je došlo i zbog toga što je NSD smatrala da odbori direktora i upravni odbori treba da preslikavaju odnos u parlamentu, što nije naišlo na podršku Demokrata.

I broj potpredsjedničkih mjesta je bio sporan, a i predlog da potpredsjednik ima subpotpis, odnosno da može donositi odluke, bio je sporan i za Demokrate.

Carevićeva koalicija ima 14, Demokrate 6, koalicija okupljena oko DPS 11, a SDP i građanski pokret URA po jednog odbornika.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije