Connect with us

Politika

PREDRAG BOLJEVIĆ: Rekvijem za 100 dana Vlade

Published

on

Potpredśedniče Vlade crnogorske, ne rekoh Vam poštovani, jer se poštovanje treba zaslužit činjenjem, a makar po mom sudu, ove rede, ne bih Vam mogao taj pridjev ispred titule umetnut. Nadam se da razumijete, titulu ste dobili shodno poziciji na koju ste postavljeni voljom tankuljave, da ne može biti tanje, ali ipak većine građana u građanskoj državi Crnoj Gori. Ma za poštovanje ćete se morat potrudit, jer se ne bih složio da ste se za proteklih 100 dana od rabote pretrgli.

Ovih dana se Vi i ova Vaša družina rugate, opasno, da opasnije ne može biti, s Crnogorcima, njihovim korijenima, državom, jezikom i imenom. Velite, finasirate fakultet za Crnogorski jezik, pa ne finasirate, oćete da ga ukinete, pa nećete. Dali ste na Ustavni sud da se preispita Zakon o slobodi vjeroispovjesti, pa nijeste, no bi ste samo jedan član da izmijenite i to baš onaj član, koji koliko-toliko štiti pretekla prava države i naroda crnogorskog nad svojom kulturnom baštinom.

Kolega Vam ministar od grandioznih investicija, saśeče krila crnogorska, ugasiste
Montenegro Airlines, da se više nikad na nebu evropskom oro crnogorski ne pojavi i skoro 360 familija bez leba ostaviste, a nijeste morali. Drugi Vam kolega ministar, veli napravićete nova, ljepša i veća krila, samo kad ne zna, al oćete, ko pretekne vas, živjeće carski, oće ja ti jemac.

O zdravlju našem vidim zdušno brinete, dok nas sve čvršće zaključavate i u obore ugonite, blagoš nama s Vama. Vakcine dobaviste, iz bratske nam Rusije i daleke Kine. Granice otvoriste, gradove zatvoriste. Na Nikšićke izbore mogu dodit oni sa duplim glasačkim pravom iz Srbije I Hercegovine, ali ne i oni sa samo jednim jedinim crnogorskim, ako nedaj bože u petak veče zanoće u kakvom mjestu mimo Nikšića.

Bezbjednost nam vidim obezbijediste da bolje ne mogaste, ma i Vučka sa Putinom
zatekoste, nijesu očekivali da ih toliko možete zadužit, kako to izborom rukovodnog kadra obje bezbjedonosne agencije skupa sa skupštinskim odborom za bezbjednost učinjeste.

Kolega Vam, katunjanin što śednicama predśedava, kano da je član orkestra za „svadbe I sahrane“ kod Bregovića, a ne na čelo Vlade crnogorske, malo, malo pa eto ga kod kuće ili u komšiluk, da ajtar za kakvijem popov izjavi i mrtvac celiva. Jes vala, ponekad kad je raspoložan I Vas ka potpredśednika pušti da se malo proveselite i mrski Covid igrom i pjesmom razagnate.

Čunem ga ponekad preko medija, kako zagrmi, ta sila božja, malo vikne, a više podvikne, na ove naše mrčne učitelje, kano da slabo čuju ili moguće đecu ne slušaju i ne podučavaju, onako kako bi on to volio, te im veli, ni eura preko plate dodavat neće.

Univerzitet nam je sredio i sa četnicima uneredio, sve kako bi svevišnji volio. No ako, može mu bit, ima vašu punu podršku, nećete vi dat da kolaboracionisti i nacionalisti, akademce u svijetlu budućnost nam vode, makar istoriju ponovo pisali, pa partizane fašistima proglasili.

Grdno je to što činjaste i zboraste u potonjih 100 dana, kad preko društvenih mreža apsiste, preduzeća gasiste, uglednim ljekarima, kojih velite da fale, otkaze udijeliste, slengom rečeno spinovaste, muljaste i pokušavaste prevariti ovaj narod crnogorski, kako im oćete pomoć, a u stvari oćete da ga do potonjeg Crnogorca kao građanina poništite i kog u Srbina, kog u konetu metnete.

Potpredśedniče, Vi lično, o ljudima koje ne znate, grdno zborite. Velite da pola mog naroda crnogorskog oka ne sklapa, a pola ka` beba spi. Hoćete reći, baš onako kako 30. avgusta prošle godine glasahu, ko nas, a ko Vas. Ovi naši, kano da su se nešto o Vas grdno ogriješili, pa streknuli, te im san na oči ne dodi. Spimo potpredśedniče veruj, ne ka` vi, ka` bebe, malo spite, a malo plačete, no ka ljudi čvrsto i sa mirom, sigurni u sebe i svoje činjenje.

No, još grđe je kako ste Vi i družina oko Vas naumili da zakone ove države sprovodite, mimo zakona aeroplane trgujete i stotine miliona organizovano ali tajno zajmite. Ljude preko tvitera apsite, biste da im Vi lično sudite i presuđujete, po Vašem sudu i zakonu, no vam se nešto ne dade. Ovi vam se izvanji glavari, dojučerašnji mentori predomisliše, te vas prikočiše, a do kad, viđećemo, ma su vam Crnogorci, kako viđu ove rede potpreśedniče, spremni i naredni, te bi valjalo da to s uma ne smetnete.

Ne zamjerite, ali shodno poslovima koje posebno volite u Vladi pokrivat, sa ovakvim vašim činjenjem, a po nazivu rabote koju obavljate, ne i po načinu kako obavljate, malo ali samo malko me podśećate na dva časna Crnogorca. Milicioneri, koji su tamo neđe 70-tih godina prošlog vijeka, ka Vi danas u Gori Crnoj, o redu i miru u Titogradu se brinuli, ali iako sa puno manje škole, znanja I zvanja, to nekako ljepše, ljudskije rađahu, nekako stila imahu. A šereti titogradski, ka svi šereti, od milošte nadimak im metnuše – Pendrek efendija. I ne bi ljutnje od one strašne nenarodne vlasti, kako je vole nazvat vaši koalicioni partneri, jer oni se samo šćahu blago nasmijat i onako kroz osmijeh, oćahu reći, deder naspi još po jednu, pa da krenemo.

Vi biste se danas, kakve ste prgave naravi, grdno najedili kad bi Vam se neko tako od milošte obratio. Kod nas u Titogradu, esnafski nadimak Pendrek efendija, se smatra afirmativnim, a ne, ne daj bože malicioznim, za onog ko taj posao časno obavlja, ka Vi, recimo što biste željeli, ma za sad reka bi, nešto vam od ruke ne ide, kano da to ne umijete sa stilom činjet.

Velite, Vi, gromada ljudska i ti oko Vas, Katunjanin i izvanjac barski, sa dikom zetskom, u neku knjigu ste nešto metnuli i pečatili i tako mora bit za vijek vjekova, od danas do sudnjega dana.

Jes vala, tako nekad mišljaše i skadarski paša, kad dukate Crnogorcima šiljaše, vas cijela Crna Gora će po njegovom taktu igrat. I danas opet čujem, pričaju ljudi, da voždi biogradski, ka nekad paše skadarske, put bedema nikšićkija, dukate šilju dako bi ih oburdali. No, zli jezici zbore, kano da i ponekim oko Vas, kako vele, kapne ponešto iz Biograda, da mu se za kakav trošak nađe, jer male vam plate državne, a veliki posa ima da oposlite, Crnogorce posrbite, Nikšić osvojite, a
bogami i vez, za đe koju jahticu u nekoj od crnogorskih marina platite.

Znam Vama ne šilju, jer vam, kako kazivaste, tamo neki, neđe nuđaše 21 milion eura, a Vi, gromada ljudska, odbiste. Jes da se ne mogaste śetit kad, ko i đe, ali je važno da ste znali koliko Vam je nuđeno i da je toga bilo i da će da se priča, dok je svijeta i vijeka, kako ste se branili i odbranili od te ale belosvjetske.

No, potpredśedniče za bezbjednost bez odbrane, da Vam rečem, jer ste izgleda slabo crnogorsku istoriju učili, mnozina u prošla, ma i skorašnja vremena, tako ka Vi i Voždi biogradski danas, mišljahu i činjahu, dukate Crnogorcima šiljahu. Mišljahu da znaju Crnogorce, da su oni na dukate alavi. Ma bi ih i takvih, nije da ne bi, lakomih na dukate skadarske, mletačke, ma bogami I srpske, ama ih puno, puno više obraz i čast imaše, ka i danas što ga Nikšićani imaju, te dukate odbiše, ime i dom crnogorski sačuvaše. I ne samo što se Crnogorci ne poturčiše, posrbiše ili u latine pretvoriše, no im darodavci, em bez dukata ostaše, em se oni sami, daleko bilo, suturaše.

Zato rekoh, vakat je, dosta sam ćuta, cipcijelih 100 dana, bojeći se da Vas ne smetem oko kakve velje državne rabote, da Vi ka ekspert-apostol ne streknte i đe što zgriješite. Ža mi je što Vam ove rede ne mogu dužu knjigu pisat i po kuriru slat, ali daće bog, nijeste mi se ni vi nešto od rabote pretrgli za ovije 100 prohujalih dana, niti ste česa dobrog učinjeli, liše što poneku firmu utuliste, više galame podigoste i obećanja oko apšenja dadoste, no što konkretno na dobro narodno učinjeste, te Vam stoga imam slabo o čemu lijepom i čestitom mišljenje kazivat, liše ovog što Vam naprijed rekoh.

O zakonima moje države o koje se ogriješiste, kako Vi lično, tako i družina Vaša, a bogami I dostina od preostalih 11 apostola, doći će vakat, pa ka što ovi danas bivši trebaju i moraju polagat račune pred nadležnim organima moje, a ne Vaše države, Vaša je malo śevernije, ne istočnije, tako ćete morat i Vi, daće bog, jednog i to brzog dana, sva je prilika, položiti račune za VaŠe činjenje današnje, pred nadležnim organima države crnogorske.

Eto ja toliko, u nadi da nećete zamjerit, ma i da oćete, neću se nešto previše śekirat i jedit, a javit se oću kad god mi povoda date. Kako ste obrnuli rabotat, bataljivat pisat nećete mi dat, sve naopako čineći, na svoju, a nažalost i moju štetu.

Iskreno Vaš,
Predrag Zakov Boljević

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije