Connect with us

Politika

PREDSJEDNIK ĐUKANOVIĆ: Današnja politika Beograda najviše podsjeća na devedesete – ista retorika samo drugi akteri

Published

on

Promjena vlasti jedne partije ili koalicije okupljene oko nje kao stožera, poslije tri decenije neprekidnog trajanja se, jednostavno, morala jednom dogoditi, kaže u razgovoru za Danas predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

„Promjena se desila u nepovoljnom trenutku za državu, imajući u vidu gibanja u regionu i na globalnom planu. Međutim, vjerujem da će i ovo iskustvo proevropske snage pravilno razumjeti i valorizovati i da ćemo kroz aktuelnu praksu sa novom većinom znati više da cijenimo svoju državu i ono što smo stvorili tokom tri decenije. Na kraju, izbili smo iz ruku i međunarodnim partnerima argument da u Crnoj Gori nikada nije bilo smjenjivosti vlasti demokratskim putem“, rekao je Đukanović.

Na pitanje da li je razočaran odnosom Evropske unije prema regionu, naveo je da nikad nije bio „ni posebno očaran tim odnosom“.

„Ja samo realno, vođen višedecenijskim političkim iskustvom, sagledavam situaciju. I ponavljam, bez obzira što ni u životu, a kamoli u politici, nije dobro nemati alternativu, da evropska integracija za Zapadni Balkan nema alternativu. A rekao bih da isto važi i za EU“, kaže predsednik Crne Gore.

Govoreći o prelamanju interesa velikih sila u regionu, sagovornik Danasa je istakao da „moramo izbjeći istorijsku zamku u kojoj u potkusurivanju interesa velikih, najčešće stradaju mali, što su naša gorka istorijska iskustva”.

“Vjerujem da je u najboljem interesu i Rusije i Evropske unije, Rusije i Zapada da nađu najmanji zajednički imenitelj koji će otvoriti perspektivu razvoja najboljih odnosa za sve, u interesu čovječanstva. Tada će i nama na Balkanu biti mnogo lakše“, rekao je on.

Povodom njegovih poređenja između aktuelne politike Srbije i one s kraja prošlog vijeka, odnosno između Aleksandra Vučića i Slobodana Miloševića, Đukanović je rekao da nije „personalizovao politiku Srbije“.

„Već sam rekao, i pri tome ostajem, da današnja politika Beograda najviše podsjeća na devedesete. Koristi se ista retorika, samo što su mjesto i akteri drugi“.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije