Connect with us

Politika

PROCESOM KOORDINIRA ABAZOVIĆ: Zakon o porijeklu imovine stiže u oktobru

Published

on

Vlada je počela proceduru izrade Nacrta zakona o porijeklu imovine s ciljem da on bude usvojen na sjednici u oktobru i potom proslijeđen crnogorskom parlamentu, rečeno je Danu u izvršnoj vlasti.

Trenutno, radni tim priprema materijal, uz pomoć i podršku nekoliko inostranih eksperata, s tim da cijelim procesom koordinira kabinet potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Iako postoji nadanje da bi ovaj zakon Vlada mogla da usvoji i prije oktobra, prema tvrdnjama sagovornika Dana iz izvršne vlasti, to je teško očekivati.

Kada radni tim završi posao prikupljanja materijala, biće formirana radna grupa sastavljena od predstavnika više resora, koja će na tematskim sjednicama definisati nacrt ovog propisa.

Plan je da se tokom izrade o svemu detaljno obavještava Evropska komisija, koja će kontinuirano davati sugestije, a da se nakon što bude utvrđen nacrt zakona, šalje u Brisel na ekspertsko mišljenje.

U Vladi se nadaju da će na taj način uštedjeti dosta vremena i nacrt će u dogledno vrijeme biti poslat nausvajanje.

Uprkos tome što je ovaj akt najavljivan i ranije, izrada tek sad ulazi u konkretniju fazu.

Jedna od ključnih tačaka sporazuma, koji su potpisali lideri tri pobjedničke koalicije, koje su na parlamentarnim izborima prošle godine osvojile natpolovičnu većinu skupštinskih mandata, Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, je i beskompromisna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Oni su tom prilikom najavili usvajanje sistemskih zakona, među kojima je i zakon o porijeklu imovine, koji će obuhvatiti sve javne funkcionere.

Od zemalja regiona, kako su mediji već i isticali, samo Srbija ima Zakon o utvrđivanju porijekla imovine koji je usvojen 29. februara prošle godine, a stupio je na snagu u martu 2021. godine.

Prema tom zakonu, ko ne bude mogao da dokaže da je na zakonit način stekao imovinu, ostaće bez tri četvrtine njene vrijednosti, a ako sud u tvrdi da je imovina stečena krivičnim djelom, biće mu oduzet cjelokupan, nezakonito pribavljen, imetak.

Teret dokazivanja uvećanja imovine je na Poreskoj upravi, dok je teret dokazivanja porijekla imovine na obvezniku.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije