Connect with us

Politika

STANO: Promjene legislative o državljanstvu samo uz široke konsultacije

Published

on

Svaka promjena legislative u oblasti koja se odnosi na državljanstvo treba da bude sprovedena nakon širokih konsultacija i uz učešće svih relevantnih donosilaca odluka, kazao je portparol Evropske komsije Petar Stano. U odgovoru na pitanje TVCG, Stano ističe da EU prati događaje u Crnoj Gori vrlo blisko i u tom kontekstu poziva sve strane na uzdržanost, da poštuju vladavinu prava i da se uključe u konstruktivan dijalog.

“U EU je na svakoj zemlji da utvrdi uslove za sticanje ili gubljenje državljanstva, uz poštovanje prava EU i svaka promjena legislative u tako važnoj oblasti treba da bude urađena na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne donosioce odluka i nakon širokih konsultacija o toj temi”, poručio je Stano.

Povodom nezadovoljstva i protesta u Crnoj Gori nakon odluke o državljanstvu, Stano kaže da je sloboda okupljanja osnovno EU pravo, ali treba da bude sprovedena bez negativnog uticaja na javno zdravlje.

“EU prati događaje u Crnoj Gori vrlo blisko i u tom kontekstu pozivamo sve strane na uzdržanost, da poštuju vladavinu prava i da se uključe u konstruktivan dijalog. Sloboda okupljanja je osnovno EU pravo, ali treba da bude sprovedena bez negativnog uticaja na javno zdravlje i uz poštovanje vladavine prava i javnog reda. To je vrlo važno”, naglasio je Stano.

Zaključuje da prema svakom kršenju zakona domaće vlasti moraju da postupaju u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i imajući u vidu međunarodne standarde i međunarodne obaveze Crne Gore.

Izvor: Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije