Connect with us

Politika

PROVOKACIJA PREMA ZVANIČNOM SARAJEVU: Aleksić tražio da se podigne spomenik Pavlu Đurišiću

Published

on

Bivši poslanik Demokratskog fronta Budimir Aleksić, koga je ta politička grupacija predložila za ambasadora Crne Gore u Bosni i Hercegovini, sljedbenik je Ravnogorskog pokreta, kvislinškog pokreta u Drugom svjetskom ratu, piše Pobjeda.

Aleksića je Ministarstvo vanjskih poslova Đorđa Radulovića predložilo za našeg diplomatsko-konzularnog predstavnika u Sarajevu, kao rješenje Demokratskog fronta, ali je to imenovanje predsjednik Milo Đukanović odbio da potpiše.

To je u emisiji “Argumenti“ na RTCG saopštio jedan od lidera DF-a Milan Knežević, navodeći kao razlog činjenicu da je “Aleksić bio protiv crnogorske nezavisnosti“.

Aleksić ima bogato političko iskustvo i trenutno je na poziciji člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kao i na čelu Upravnog odbora Instituta za srpsku kulturu iz Nikšića. Dugogodišnji je član Političkog savjeta Nove srpske demokratije.

Aleksić je u svojstvu poslanika DF-a 5. novembra 2019. godine pozvao tadašnjeg predsjednika Opštine Berane Dragoslava Šćekića da u tom gradu podigne spomenik četničkom vojvodi Pavlu Đurišiću koji je odgovoran za smrt preko 15 hiljada Muslimana u Drugom svjetskom ratu, od toga skoro 12 hiljada na teritoriji današnje Bosne i Hercegovine.

On je tokom sjednice parlamenta kazao da “postoje sponzori koji bi podržali takvu inicijativu”.

Imajući u vidu pozitivan stav Aleksića prema četničkom vojvodi odgovornom za ratni zločin prema većinskom narodu u Bosni i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu, potencijalno imenovanje Aleksića na mjesto ambasadora bi značilo prst u oku i provokaciju prema zvaničnom Sarajevu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije