Connect with us

Politika

RADULOVIĆ: Francuska kao prijatelj i partner stoji uz Crnu Goru

Published

on

Francusku percipiramo kao prijatelja i partnera, zalažemo se za intenziviranje aktivnosti koje će doprinijeti kreiranju operativnih mehanizama saradnje, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na sastanku sa Izabel Dimon, savjetnicom za kontinentalnu Evropu i Tursku u Kabinetu francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

U kontekstu dobrih bilateralnih odnosa, šef crnogorske diplomatije istakao je značaj promocije i unapređenja političkog dijaloga između dvije zemlje izrazivši zadovoljstvo komunikacijom na međudržavnom nivou.

“Radujemo se predstojećem video pozivu premijera Krivokapića i predsjednika Makrona, za koji sam siguran da će dodatno podstaknuti realizaciju zajedničkih planova i potvrditi posvećenost naših država ključnim demokratskim vrijednostima poput vladavine prava, ljudskih prava i borbe protiv korupcije”, kazao je ministar Radulović, podsjetivši na nedavnu poruku ohrabrenja Makrona upućenu crnogorskom premijeru da je Francuska uz našu zemlju, kao i da u potpunosti podržava njenu evropsku perspektivu.

Savjetnica u Kabinetu predsjednika Dimon pozdravila je dosadašnje aktivnosti Crne Gore usmjerene ka kvalitetnom ispunjavanju obaveza na evropskom putu i ubrzanju integracionog procesa.

Foto: MVP Foto: MVP
Kako je istakla, Francuska će podržati svaku inicijativu koja doprinosi unapređenju pravnog ambijenta, kao osnove za društveno-ekonomski razvoj. Kada je riječ o konkretnim programima podrške, ona je podsjetila da će Francuska agencija za razvoj (AFD) ove godine započeti aktivnosti u Crnoj Gori u skladu sa ciljevima održivog razvoja, kroz projekat vrijedan 50 miliona eura, „što je jasan dokaz naše posvećenosti bilateralnoj saradnji“.

Uz ocjenu da je saradnja dvije zemlje dodatno osnažena savezništvom u NATO sa posebnim fokusom na zajednički angažman u okviru Berlinskog procesa, usmjerenog na jačanje stabilnosti Zapadnog Balkana i punopravno članstvo Regiona u EU, istaknuto je da će Francuska nastaviti da ekpertizom podržava Crnu Goru i države Zapadnog Balkana. Podrška će se odnositi na sprovođenje reformi u osjetljivim oblastima poput vladavine prava, ekonomskog i društvenog razvoja.

Dimon je istakla da u borbi protiv pandemije Francuska ulaže značajne napore kako bi vakcinacija u EU bila brža, kao i da posredstvom Covax mehanizma, u koji je uložila 100 miliona eura, želi učestvovati u ostvarenju istog cilja na Zapadnom Balkanu. Takođe, rekla je da kvalitetne odnose sa Crnom Gorom njena zemlja potvrđuje i najavom bilateralne donacije medicinske opreme za borbu protiv COVID-19.

Izvor: Portal RTCG

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije