Connect with us

Politika

RADULOVIĆ-LEIBOVIH: Posvećeni jakim vezama sa SAD i Izraelom

Published

on

Foto: gov.me

Crnogorska Vlada posvećena je izgradnji jakih veza sa Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelom, kao i kredibilnom savezništvu u NATO i budućem članstvu u Evropskoj uniji, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović tokom online sastanka sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta.

On je istakao ulogu koju Američko-jevrejski komitet tradicionalno ima u unapređenju položaja jevrejskog naroda, kao i odbrani demokratskih principa pluralizma, religijske tolerancije i dijaloga u SAD i svijetu, svih onih vrijednosti koje Crna Gora kao multikuluralno društvo baštini i čemu teži.

“Govoreći sa pozicije ministra vanjskih poslova zemlje koja njeguje sve vjeroispovijesti i multikulturalizam, duboko poštujem vašu ulogu u zaštiti ljudskih prava”, zaključio je Radulović.

Kako se ističe u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, Radulović je izrazio uvjerenje da će, kako nova američka administracija, tako i EU pojačati svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu i na taj način doprinijeti evro-atlantskoj budućnosti regiona.

“To je ujedno i poruka da Zapadni Balkan ostaje u fokusu vanjske politike naših saveznika i partnera“, kazao je on, dodavši da Crna Gora preduzima sve napore u cilju ubrzanja pregovora sa EU, posebno u procesu reformi koje se tiču poglavlja 23 i 24.

“Jedan od naših prioriteta je ekonomska diplomatija, odnosno uspostavljanje mehanizama za privlačenje kredibilnih investicija“, zaključio je ministar Radulović, informišući sagovornike o namjeri Vlade Crne Gore da otvori ambasadu u Izraelu.

Direktorica Američko-jevrejskog komiteta u Jerusalimu Avital Leibovih, ukazala je na vodeći položaj Crne Gore u EU integracijama, kao i njenu privrženost članstvu u NATO Alijansi.

“Vjerujemo da Crna Gora i Izrael imaju puno potencijala za unapređenje saradnje, naročito u turizmu, ekonomiji i drugim oblastima od zajedničkog interesa“, kazala je Leibovih.

Na sastanku je takođe potvrđen značaj koji region Zapadnog Balkana ima u globalnom sistemu bezbjednosti, kao i činjenica da u Crnoj Gori postoji mala, ali aktivna jevrejska zajednica.

Radulović je podsjetio da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja u Evropi gdje se tokom II Svjetskog rata Holokaust nije dogodio te da naša zemlja nema zabilježen nijedan slučaj javnog iskazivanja antisemitizma.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije