Connect with us

Politika

RADULOVIĆ: Razvijaćemo bliske odnose sa svim našim susjedima sa kojima dijelimo prošlost

Published

on

Članstvo u EU, kredibilno savezništvo u NATO, intenziviranje i unapređenje bilateralne saradnje sa zemljama regiona, jačanje mehanizama ekonomske diplomatije i profesionalizacija diplomatske službe – sve su to ciljevi Ministarstva vanjskih poslova, saopštio je ministar Đorđe Radulović.

On je to kazao u okviru video kampanje „Potpisujem“ koju povodom 100 dana realizuje Vlada Crne Gore.

U prethodnih 100 dana, kako je kazao, pored intenziviranja bilateralnih veza sa susjedima, saveznicima i partnerima, uspostavljeni su i intenzivni kontakti sa predstavnicima evropskih institucija pri čemu je jasno i nedvosmisleno potvrđena puna podrška članstvu Crne Gore u EU.

„Sa ponosom ističemo činjenicu da su prve inostrane posjete učinjene upravo Berlinu i Budimpešti. To je jasna poruka da smo spremni da svoje aktivnosti na spoljnopolitičkom planu intenziviramo i nastavimo ka političkom Zapadu gdje vjerujemo da pripadamo“, rekao je Radulović.

Podsjetio je da je tokom posjete Njemačkoj potvrđen, a kasnije i održan online sastanak predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i njemačke kancelarke Angele Merkel, „što smatram vanserijskim uspjehom naše diplomatije“.

„Realizovane su posjete Mađarskoj i Njemačkoj. Crnu Goru su posjetili ministri vanjskih poslova Sjeverne Makedonije i Slovačke. Održani su sastanci sa gotovo svim ambasadorima zemalja koje imaju diplomatsko-konzularna predstavništva u Crnoj Gori“, naveo je Radulović.

Jedno od gorućih pitanja u svijetu, pa tako i kod nas, je vakcinacija protiv koronavirusa. Na toj liniji, kako je istakao, postoji svakodnevna komunikacija ne samo sa evropskim partnerima, već sa svim državama u cilju kontinuiranog obezbjeđenja vakcina.

Radulović je kazao da je u vremenu pandemije, savezništvo u NATO dodatno ojačano, a donacijama u jeku krize, Alijansa je pokazala solidarnost i jedinstvo.

„NATO je donirao Crnoj Gori 20 respiratora kao i potrošni materijal za respiratore. U saradnji sa Ministarstvom zdravlja načelno je dogovoreno da će NATO uplatiti 400.000 eura pomoći za nabavku magnetne rezonance i rendgena za Opštu bolnicu u Beranama. Ukupna vrijednost pomoći je oko 700.000 eura“, naveo je Radulović.

Kako je kazao, prema zatečenom stanju preko 50 odsto šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava su bila politička naimenovanja, iako Zakon o vanjskim poslovima jasno govori da nekarijerne diplomate mogu činiti do 30 odsto diplomatske mreže.

„Mi raskidamo sa tom lošom praksom, i gradimo odgovornu i profesionalnu diplomatiju – diplomatiju u službi svih naših građana“, poručio je Radulović.

U narednom periodu će, kako je najavio još brže i sigurnije biti nastavljen put ka Evropskoj uniji, čije članstvo prema posljednjim anketama želi oko 80 odsto građana.

„Razvijaćemo bliske odnose sa svim našim susjedima sa kojima dijelimo prošlost, ali i ono što je mnogo važnije – zajedničku evropsku budućnost, na međusobnom uvažavanju i principima suverenosti i nezavisnosti“, kazao je Radulović.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije