Connect with us

Politika

RADULOVIĆ SA MASLENIKOVIM: Relacije Crne Gore i Rusije trenutno ne odgovaraju duhu vjekovnih tradicionalnih veza

Published

on

Maslenikov i Radulović (FOTO: MVP)

Crna Gora i Rusija trebaju zajednički djelovati na unapređenju međudržavnih odnosa, a ključne oblasti za saradnju su obrazovanje, turizam i ekonomija, kazao je ruski ambasador u Podgorici Vladislav Maslenikov, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

On se sastao sa ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem.

Maslenikov je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, kazao da je potrebno zajednički djelovati na unapređenju međudržavnih odnosa, i da su ključne oblasti za saradnju obrazovanje, turizam i ekonomija.

On je rekao da očekuje da će, zbog široke primjene vakcine u Rusiji, epidemiološki uslovi naredne godine biti povoljniji, i da će omogućiti dolazak velikog broja ruskih turista u Crnu Goru.

Maslenikov je naglasio da će u domenu obrazovanja Rusija nastaviti da stipendira crnogorske studente.

Radulović je zahvalio na čestitkama povodom stupanja na dužnost i pismu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, što, kako je naveo, predstavlja gest u pravcu unapređivanja odnosa dvije države.

On je kazao da Crna Gora ostaje posvećena ključnim principima vanjskopolitičkog djelovanja – savezništvu u NATO, bržoj evropskoj integraciji i dobrosusjedskoj saradnji.

Govoreći o bilateralnim odnosima, Radulović je ocijenio da relacije Crne Gore i Rusije trenutno ne odgovaraju duhu vjekovnih, tradicionalnih i prijateljskih veza.

On je kazao da je uvjeren da ima prostora za saradnju, bez obzira na različite pozicije na geopolitičkom planu, u oblastima koje se ne kose sa principima i ciljevima crnogorske vanjske politike.

Radulović je rekao da su tokom pandemije COVID-19, Crna Gora i Rusija pokazale da mogu uspješno sarađivati, o čemu, kako je naveo, svjedoči repatrijacija državljana dvije države.

Zajednički je, kako se navodi, pozdravljena saradnja na multilateralnom planu kroz međusobnu podršku kandidaturama u međunarodnim organizacijama, i dogovoren nastavak komunikacije na tom planu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije