Connect with us

Politika

RADULOVIĆ: Savjet Evrope da posveti posebnu pažnju ljudskim pravima, zaštiti novinara i žena

Published

on

Savjet Evrope, zajedno sa njegovim članicama, treba da posveti posebnu pažnju trenutnim trendovima, koji prijete da podriju dostignute standarde, posebno kada su u pitanju poštovanje i primjena Konvencije o ljudskim pravima, zaštita novinara i žena, izjavio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na Ministarskoj konferenciji Savjeta Evrope.

Radulović je istakao nemjerljiv značaj koji Savjet Evrope ima kao organizacija koja promoviše i štiti demokratske vrijednosti, posebno u vremenu epidemiološke krize i rastućih tenzija u Evropi.

„Prošla godina je pokazala sposobnost Savjeta da riješi hitna pitanja, prilagodi se novim okolnostima i, što je najvažnije, pruži smjernice državama članicama kako bi se obezbijedilo poštovanje i zaštita ljudskih prava, demokratije i vladavine prava“, rekao je Radulović.

Govoreći o zaštiti novinara, Radulović je istakao da je za Crnu Goru sloboda medija osnova demokratskog društva, jer samo slobodni i nezavisni mediji afirmišu ono što je javni interes i civilizacijski napredak.

Takođe, kazao je da važnost zaštite žena od bilo koje vrste nasilja, uključujući porodično, pri čemu je ukazao na značaj primjene Istanbulske konvencije, koja predstavlja najnapredniji međunarodni ugovor u ovoj oblasti.

Radulović je poručio da je potrebno obezbijediti i efikasnost primjene Konvencije o ljudskim pravima, na način da se sve presude Evropskog suda za ljudska prava poštuju i bez odlaganja sprovode u svim državama članicama.

U Hamburgu su bili prisutni njemački i mađarski predstavnici, odnosno aktuelni i naredni predsjedavajući, kao i šefovi glavnih insititucija Savjeta Evrope.

Na kraju je Radulović čestitao Njemačkoj na odličnom predsjedavanju i poželio uspjeh i iskazao podršku Mađarskoj, kao sljedećoj predsjedavajućoj.

1 Comment

1 Komentar

  1. Valter

    21.05.2021. at 16:48

    Pi! Zaposljavali u ministarstvo ovakvu pascad. Moj Rocenu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije