Connect with us

Politika

RADULOVIĆ U SKUPŠTINI: Nema povlačenja ni priznanja Kosova, niti odluke o protjerivanju Božovića

Published

on

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović rekao je da Vlada Crne Gore ne može povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, jer bi to predstavljalo kršenje obavezujućih konvencija.

Radulović je, odgovarajući na pitanje Jola Vučurovića (DF) kada će Vlada Crne Gore povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, rekao da vjeruje da je u vezi tog problema “ova Vlada krivac bez krivice”.

“Vlada Crne Gore, kao što sam rekao, ne može da povuče odluku o proglašenju Božovića personom non grata, a da ne krši konvencije. Imajući u vidu da smo u kući zakona, ja ne mogu da očekujem ni od koga da traži od ove vlade da krši zakone, a konvencije su takođe neka vrsta zakona”, rekao je Radulović.

Vučurović je rekao da Božovića nije protjerala Crna Gora, već montenegrinski ekstremizam.

Sa druge strane ministar kaže da odluke poput one oko Božovića nikad nijesu poželjne, i da ne priliče dobrosusjedskim odnosima, ali da Srbija može da pošalje novog ambasadora koji će raditi na približavanju dvije zemlje.

” Ponovno traženje agremana bilo bi presedan u diplomatskoj praksi, pa bi trebalo u duhu bliskosti i prijateljstva raditi da nađemo rješenje kako bi bez hipoteke prošlosti unaprijedili odnose”, rekao je Radulović.

Govoreći o politici prema Kosovu, Radulović je rekao da Vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja te države. To znači, rekao je, da će se bilateralni odnosi odvijati shodno dosadašnjoj dinamici.

Na pitanje Ljuiđa Škrelje (DPS) je li se u Srebrenici desio genocid, Radulović je rekao da postaje degutantno postavljati to pitanje svakom ministru, budući da se o svemu izjasnila Vlada, ministar Leposavić, te potpredsjednik Dritan Abazović navodeći da se genocid desio.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije