Connect with us

Politika

RADULOVIĆ: Vlada ne podržava “srpski svet”, Vulin skreće pažnju sa unutrašnjih problema Srbije

Published

on

Vlada ne podržava koncept “sprskog sveta” koju promoviše ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, kazao je ministar vanjskih poslova, Đorđe Radulović odgovarajući na poslanička pitanja u crnogorskom parlamentu.

Poslanika Andriju Nikolića (DPS) interesovalo da li Vlada smatra da ideja „srpskog sveta“ koju razrađuje ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin predstavlja prijetnju regionalnom miru i stabilnosti.

-Svjedoci smo da Vulin i jedan od lidera vladajuće koalicije u Crnoj Gori Andrija Mandić razrađuju temu srpskog sveta, a Vlada o tome ćuti. Mislim da se Vlada ‘pravi mrtva’ zbog činjenice da joj Mandić prijeti obaranjem. Vaš resor ćuti u trenucima kada treba da štiti dignitet države- naveo je Nikolić.

Radulović je naveo da je cijeli region upoznat sa konceptom srpskog sveta i da je to je izazvalo različite komentare.

Prema njegovim riječima, ideja srpskog sveta nije originalna ideja Vulina, to loša kopija “ruskog sveta” koju u izlomljenoj verziji želi da promoviše na Zapadni Balkan.

-Ukoliko bi srpski svet bio poput frankofonije gdje bi se pormovisali srpski jezik i književnost ne bih imao ništa protiv, ali kada su izjave da bi Vućić trebalo da bude predsjednik svih Srba u regionu, to je neki koncept koji Vlada na podržava. Čini mi se da Vulin služi za skretanje pažnje sa unutrašnjih problema na neka regionalna pitanja. Sada postavlja se pitanja kolika je snaga Vulina jer ima samo tri poslanika od 250 u Skupštini Srbije.

Srpski svet ne bi trebalo da se koristi za homeginizaciju crnogorskog nacionalnog življa u političke svrhe ni po koju cijenu, jer će da se stvori negativna energija zbog odbrane od ‘spoljašnjeg neprijatelja’ a to će biti usmjerena na Srbe u Crnoj Gori. Ovo nije prvi takav pokušaj sjetimo se Velike Albanije i Koča Danaja prije nekoliko godina. Ja se tim idejama ne bih igrao. Te ideje su retrogradne i nijesu dobre za Crnu Goru. Naše granice su nepromjenljive i postojane i iako smo mali dovoljni smo za sve svjetove- kazao je Radulović.

Nikolić je kazao da je Radulović u konfliktu interesa jer je njegov izbor za ministra podržalo dvije trećine vladajuće koalicije koja podržava koncept “sprskog sveta”.

-Da li je neko od crnogorskih zvaničnika govorio o tome ili da su zainteresovani za popis u Crnoj Gori. Ne, to su govorili zvaničnici iz susjednih zemalja, i vi kažete da se to pitanje ne politizuje- rekao je Nikolić.

Poslanik Nikola Janović (DPS) pitao je Đorđa Radulovića koliko je karijernih diplomata od ukupnog broja osoba koje je Vlada od početka mandata predložila za ambasadore i konzule, a koliko ih je u tom periodu postavljeno za stalne otpravnike poslova.

Radulović je odgovorio da je od početka mandata Vlada usvojila predloge za postavljenje 12 ambasadora, od kojih je sedam karijernih diplomata. Vlada, kako je dodao, nije usvojila nijedan predlog za postavljenje generalnog konzula.

-Takođe, Vlada je opozvala 14 ambasadora i jednog generalnog konzula u cilju profesionalizacije diplomatsko-konzularne mreže, Gdje su bile raspoređeni partijski kadrovi imenovane su karijerne diplomate, u Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Poljskoj i Kosovu. Što se tiče preostalih pet predloga kandidata za ambasadore donijeli smo odluku u skladu sa zakonom. Shodno diplomatskoj praksi imena kandidata se ne saopštavaju dok oni ne dobiju agreman. Gdje god nemamo ambasadora posao šefa misija obavljaju otpravnici poslova koji su karijerne diplomate- kazao je Radulović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije