Connect with us

Politika

RADULOVIĆ: Vlada se oglušila o Ustav i zakone Crne Gore

Published

on

Vladina odluka će dovesti do nezakonitog trošenja budžetskih sredstava: Radulović - Foto: dri.co.me

Donošenjem Uredbe kojom se mijenja Zakon o budžetu za 2020. godinu Vlada Crne Gore se oglušila o Ustav i uzurpirala nadležnosti crnogorskog parlamenta, kaže u izjavi za CdM predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović.

“Vlada Crne Gore donijela je dan nakon što je donijela novu Uredbu izvršila izmjenu i dopunu Uredbe kojom je suprotno Ustavu i Zakonu o budžetu uspostavila novi režim potrošačkih jedinica i raspodjelu sredstava”, istakao je on.

Vlada nema ustavne, a ni pravne kompetencije, da aktom niže pravne snage mijenja režim upotrebe budžetskih sredstava suprotno usvojenom Zakonu o budžetu.

“Na ovaj način Vlada je uzurpirala nadležnosti Skupštine što će dovesti do činjenice da će doći do nezakonitog raspolaganja budžetskim sredstvima usljed čega se neće moći uspostaviti zakonit i tačan završni račun. Više poslanika u crnogorskoj Skupštini skrenulo je pažnju da je Vlada u nemogućnosti da sastavi i predloži rebalans budžeta trebala da predložene izmjene strukture potrošačkih jedinica i raspologanja budžetskim sredstvima uredi kroz izmjene i dopune Zakona o budžetu i na taj način uvaži ustavnu nadležnost Skupštine koja jedina ima pravo da ustanovljava način raspolaganja državnim sredstvima”, pojasnio je Radulović za CdM.

Dakle, napravljena je dupla greška jer se Uredbom ne može vršiti intervencija na Zakon o budžetu i Vlada nije ovlašćenja da obavlja poslove iz nadležnosti Skupštine.

1 Comment

1 Komentar

  1. Pingback: ŠEHOVIĆ: Vlada nezakonito raspolaže budžetom Crne Gore – Portal Luca

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije