Connect with us

Politika

SD: O Temeljnom ugovoru sa SPC da se izjasni Skupština

Published

on

Indikativna je činjenica da se u vezi Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) sve radi tajno i organizovano, kazali su iz Socijaldemokrata (SD) i poručili da se, prije potpisivanja tog dokumenta, o njemu mora izjasniti Skupština.

Portparol SD-a Nikola Zirojević naveo je da je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimir Leposavić, prije tačno mjesec saopštio da je Temeljni ugovor sa SPC “usaglašen”.

“Mjesec kasnije, javnost i dalje nema predstavu šta u njemu piše. I kao vrhunac, juče nas vjerski poglavar obavještava da će ugovor ubrzo biti potpisan. Mi i dalje nemamo predstavu šta u njemu piše”, rekao je Zirojević.

Kako je kazao, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović u međuvremenu je javio da je ugovor sjajan i da u njemu nema ništa sporno, ali da ga ni on nije vidio.

“Ugovor je, dakle, čudo neviđeno. A ako ga potpredsjednik Vlade nema, znači da ga Vlada nije ni razmatrala”, naveo je Zirojević.

On je upitao u čije ime pregovara premijer Zdravko Krivokapić, ako Vlada nije razmatrala ugovor, i pritom ga javnost nema.

“Pregovara li u ime građana Crne Gore o ugovoru koji se, između ostalog, tiče enormne imovine od kulturno-istorijskog značaja za Crnu Goru, ili u svoje ime o ugovoru koji se tiče njegove vile u Bijeloj?”, pitao je Zirojević.

Prema njegovim riječima, ako Temeljni ugovor, suprotno volji preminulog mitropolita Amfilohija, potpisuje poglavar crkve sa sjedištem u drugoj državi, onda je potrebno da se o njemu izjasni Skupština.

“Činjenice da se opet radi tajno i organizovano i da se ne zna ko je i gdje radio na ugovoru, najbolje govore o stvarnim namjerama”, naveo je Zirojević.

Kako je kazao, očekuje se po staroj matrici “manipulacija da je svako ko ukazuje na ovakve manjkavosti protivnik vjernika SPC.”

“Što je neistina, a onda i glavno oruđe manipulacije sa intimnim osjećanjima građana od strane onih koji žele da na posvađanoj Crnoj Gori realizuju svoje velikonacionalne i velikodržavne pretenzije” zaključio je Zirojević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije