Connect with us

Politika

SD: URA pogazila sva obećanja podrškom Vukšiću za šefa ANB-a

Published

on

Doveli političara i pravnog zastupnika kriminalnih klanova - Foto: SD

Građanski pokret URA i njen lider Dritan Abazović, prepuštajući mjesto direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejanu Vukšiću, prekršili su javno obećanje da na funkcijama u bezbjednosnom sektoru neće biti politički obojene osobe, saopšteno je Socijademokrata (SD) Crne Gore.

U toj stranci smatraju da su URA, koja je sve vrijeme tvrdila da je brana urušavanju državnih interesa i Abazović koji je preuzeo rukovođenje bezbjednosnim sektorom upravo da bi zaštitio te interese, podrškom Vukšiću uradili najskandalozniju stvar do sada.

Iz SD-a navode da su URA i Abazović kršeći javno obećanje, nezakonito i bez riječi prepustili mjesto direktora ANB-a Vukšiću političaru, i pripadniku koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

“Čovjeku koji je, kako mediji tvrde, kao advokat zastupao pripadnike kriminalnih klanova. Ovu besprizornost nemoguće je opravdati”, kazali su iz SD-a.

Oni su podsjetili da se u članu tri Zakonu o Agenciji za nacionalnu bezbjednost navodi da je „Agencija u svom radu politički i ideološki neutralna“.

Iz SD-a ističu da kršeći taj član Zakona, nova Vlada na čelo ANB-a dovodi nosioca liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” u Kotoru, te aktuelnog predsjednika SO Kotor.

“A da ne govorimo o ideologiji kojoj Vukšić pripada. Član 25 ovog zakona, takođe, sasvim jasno kaže da “direktor Agencije ne može biti član političke stranke, niti politički djelovati”, rekli su iz SD-a.

Iz SD-a ističu da je Vukšić crnogorskoj javnosti poznat kao advokat za koga se tvrdi da je zastupao pripadnike kotorskih kriminalnih klanova.

“U mandatu tzv. „prelazne Vlade“ 2016. godine, tadašnji ministar unutrašnjih poslova gospodin Goran Danilović, je naložio unutrašnjoj kontroli da utvrdi da li je neko od službenika ili šefova OB Kotor Vukšiću odavao povjerljive podatke”, kazali su iz SD-a.

Iz SD-a su podsjetili da je da je Abazović ranije govorio da međunarodna zajednica očekuje da na ključnim mjestima u bezbjednosnom sektoru budu profesionalci, da na tim pozicijama neće biti politički obojeni ili pripadnici političkih grupacija.

Podsjeća se da je Abazović ranije govorio da njegova koalicija traži da na tim pozicijama budu ljudi koji su stoprocentno lojalni državi i da od toga neće odstupiti ni milimetar.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije