Connect with us

Politika

SDP: Razlozi za odbijanje donacije vakcina neubjedljivi

Published

on

Foto: SDP

Crna Gora je među malobrojnim državama u Evropi u kojima još nije započeo program imunizacije protiv kovida, a razlozi ministarke zdravlja o odbijanju donacija su neubjedljivi, smatraju iz SDP-a.

„Neko će reći da kao mala država nemamo potreban međunarodni uticaj i ne možemo parirati konkurenciji. Drugi će reći da je u situaciji ogromne potražnje za vakcinama broj doza koje potražujemo neinteresantan farmaceutskim kompanijama. Neko treći će reći da su nam upravo broj stanovnika i neophodnih doza komparativna prednost. Sve to može imati smisla, manje ili više. I zaista mi u SDP-u, želimo da pokažemo razumijevanje za različita tumačenja u tom pravcu. Ali, kako imati razumijevanje za odbijanje pomoći pri nabavci, ili da stvar bude gora, odbijanje ponuđenih donacija?”, navode u saopštenju.

Smatraju da su izgovori neubjedljivi, te da isti oni koji su prethodnu vladu satanizovali zbog odbijanja donacije tri respiratora u situaciji kada ti respiratori uopšte nijesu bili potrebni, sada paradoksalno podržavaju odbijanje donacije vakcina u situaciji kada su nam one prijeko potrebne.

„Ne zamjeramo nikom ko bi od Statisa, Deripaske, ili nekog drugog pojedinca odbio donaciju za sebe, ali kada je u pitanju javno zdravlje, nemate pravo na lično. Neko želi da donira vakcinu svim građanima. Sa kojim pravom neki pojedinac, pa bio on i premijer, to odbija? Odakle bilo kome pravo da odlučuje o tuđem zdravlju? Vakcinacija nije obavezna, i kao takva spada u domen ličnog zdravlja, kao i vakcina protiv gripa. Dakle, ko ne želi, ne mora da je primi, ali ne smije drugome uskraćivati to pravo”, istakli su oni.

Od vlade i ministarke zdravlja zahtijevaju da precizno saopšte razloge takvog stava, kao i precizne odgovore kada će u Crnu Goru stići prva vakcina i o kojem tipu vakcine se radi i u kojoj količini.

„Ono što smo čuli u emisiji „Reflektor” je zbunjujuće i ponavljamo, neubjedljivo. Nijesmo razumjeli ni da li MZ i dalje ostaje pri stavu da se imunizacija započne mRNA Phizer vakcinom, bez obzira što se može desiti da u međuvremenu nabavimo ostale. I zaista ne bismo željeli da se ovaj naš apel svrsta u red dnevnopolitičkih nadgornjavanja na ovu temu, isuviše ih je. A u dnevnim izvještajima vidimo da se naplaćuju najskuplje moguće, ljudskim životima”, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao dr Adnan Striković, predsjednik OO SDP Bijelo Polje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije