Connect with us

Politika

SKUPŠTINA USVOJILA: Od 1. oktobra dodatak za djecu do šest godina

Published

on

Skupština je danas usvojila izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koje predviđaju uvođenje dječijeg dodatka za svu djecu do navršene šeste godine. Dječiji dodatak će iznosti 30 eura. Primjena tog zakona počeće od 1. oktobra. Kako je ranije najavljeno, za učenike osnovnih škola biće obezbijeđeni besplatni udžbenici. Za izmjene zakona glasao je 41 poslanik.

Nije usvojeno više amandmana poslanika SD-a i SDP-a. Iz tih partija su poručili da je taj zakon diskriminatorski, jer dodatak neće primati djeca starija od šest godina.

SD je tražio i da dodatak dobijaju sva djeca, koja su iz socijalno ugroženih porodica.

Povećana minimalna zarada

Usvojene su i izmjene Zakona o radu, koje predviđaju povećanje minimalne zarade sa 222 na 250 eura. Nijesu prihvaćeni amandmani SDP-a i SD na taj akt.

Skupština je usvojila i izmjene Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju.

Usvojene su i izmjename Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, koji će po hitnom postupku stupiti na snagu.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, koji će takođe stupiti na snagu po hitnom postupku.

Zeleno svjetlo Skupštine dobile su i izmjene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kao i izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Podržane su i izmjene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije