Connect with us

Politika

SKUPŠTINA: Utvrđen Akcioni plan za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge

Published

on

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, utvrdio je Akcioni plan za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge Skupštine Crne Gore u 2021. godini.

“Cilj ovog strateškog dokumenta je unapređenje planskog, sistematskog i koordinisanog djelovanja svih učesnika u procesu rada u Skupštini Crne Gore, a u njegovoj pripremi pažljivo je sagledano stanje u raznim oblastima skupštinskog djelovanja, kao i preporuke koje su u tom smislu upućene od strane relevantnih aktera, posebno preporuke Evropske komisije, sadržane u Izvještaju o Crnoj Gori za 2020. godinu”, saopšteno je iz Skupštine.

Kako navode, akcioni plan za 2021. godinu sadrži 69 aktivnosti i mjera sa jasno definisanim nosiocima, rokovima realizacije i indikatorima uspješnosti, koje su grupisane u tri međusobno povezane tematske cjeline.

“Prvi segment direktno se odnosi na jačanje zakonodavne i kontrolne funkcije Skupštine Crne Gore, kroz pripremu i donošenje akata, korišćenje nadzornih mehanizama, rad plenuma i radnih tijela. U tom dijelu se, kao najznačajnija mjera, izdvaja donošenje zakona o Skupštini, koji predstavlja jedan od ključnih sistemskih zakona kojim bi se uredila brojna pitanja od značaja za rad parlamenta, što je prepoznato kao jedan od prioriteta 27. saziva i značajno sredstvo za dalje osnaživanje zakonodavne i nadzorne uloge Skupštine”, navodi se u saopštenju.

Pored navedenog, kako dodaju, posebno važne zakonodavne aktivnosti planirane su i u oblasti izbornog zakonodavstva gdje predstoji dalji proces sveobuhvatne reforme u skladu sa preporukama iz izvještaja Evropske komisije i izvještaja OEBS/ODIHR misija, a saglasno Ustavu Crne Gore.

“Drugi segment obuhvata aktivnosti i mjere usmjerene na jačanje stručne, administrativne i tehničke podrške za koje je odgovorna Služba Skupštine, koja, prije svega, ima za cilj pružanje pomoći poslanicima u njihovom radu. Navedena stručna podrška se prvenstveno ogleda u obezbjeđivanju materijala i komparativnih informacija koje mogu biti od koristi za donošenje odluka, dok će posebna pažnja biti posvećena pripremi što potpunijih informacija vezanih za usklađivanje zakonodavstva Crne Gore sa propisima Evropske unije”, dodaje se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, treći dio posvećen je mjerama za dalje unapređenje transparentnosti i otvorenosti rada Skupštine, čemu se, od početka rada 27. saziva, poklanja posebna pažnja.

“Najvidljiviji oblik transparetnosti parlamenta svakako se odnosi na mogućnost praćenja njegovog rada putem medija i na internetu, kroz emitovanje sjednica uživo. To je od skoro moguće i preko Parlamentarnog kanala, koji je, kao jedan od najznačajnijih projekata, realizovan u saradnji sa Javnim servisom RTCG. Govoreći o infrastrukturi koja omogućava navedeno, potrebno je podsjetiti da su važne aktivnosti u tom smislu preduzete instaliranjem najsavremenije opreme u Plavoj sali i Plavom i Crvenom salonu Skupštine Crne Gore”, zaključuju u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije