Connect with us

Politika

SKUPŠTINSKI ODBOR: Rezolucija o genocidu u Srebrenici bez podrške

Published

on

Odbor za ljudska prava i slobode nije podržao Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici. Izvjesno je da taj Prijedlog neće biti podržan ni nakon rasprave u plenumu

Jedan od inicijatora prijedloga, Ervin Ibrahimović, kazao je da rezolucija podrazumijeva da Skupština najoštrije osuđuje genocid, zabranjuje javno negiranje njegovog postojanja i 11. jul proglašava danom sjećanja na žrtve u Srebrenici.

“Zabrinjava da i nakon 25 od genocida i potpisivanja Dejtonskog sporazuma ovaj tragični događaj se pokušava zloupotrebljavati u dnevnopolitičke svrhe, služeći kao uporište nacionalističkim strukturama za negiranje genocida veličanje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca, zastrašivanje i netolerantnost prema manjinskim narodima”, kazao je Ibrahimović.

Poslanik Marko Milačić pitao je zašto se uopšte raspravlja o tom prijedlogu i zašto on nije dat na usvajanje prije izbora, ističući da se Srebrenica zloupotrebaljava u dnevno-političke svrhe.

“Zbog čega mi danas uopte raspravljamo o tome, to je za mene ključno pitanje. I ja moram da uputim kritiku našim kolegama iz parlamentarne većine zašto je ovo došlo na dnevni red glasovima naših kolega a nije trebalo. Zašto nijeste ovaj tekst stavili na raspravu i usvajanje prije 30. avgusta”, istakao je Milačić.

“BS ima legitimimet na osnovu onoga što smo čuli u prethodne 4 godine i sada stavi na sto ovu rezoluciju, da vidimo kako razmišljate o ovoj rezoluciji. Postoji mogućnost da relativizacijom da mi mislimo da se ovo može ponoviti u budućnosti . Vi morate razumjeti nas strah, nas strah je racionalan”, poručio je Genci Nimanbegu (Forca).

Ombudsman Siniša Bjeković kazao je da je Srebrenica “moneta za potkosurivanje”, ističući da se ne smije negirati genocid koji je potvrđen u više presuda.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije