Connect with us

Politika

DANILOVIĆ: Danas bez dogovora, DF, SNP i Demos za izbor nove Vlade, ostali za rekonstrukciju

Published

on

Treći sastanak predstavnika parlamentarne većine, na kojem se razgovaralo o predlozima za rješenje aktuelne krize vlasti, održan je danas u Skupštini Crne Gore.

Iz Demokratskog fronta su kazali da će o detaljima sastanka oglasiti saopštenjem.

Marko Milačić rekao je da nakon tri sastanka nisu čuli kako bi izgledala rekonstrukcija vlade.

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović rekao je da danas nije bilo dogovora.

Istakao je da su i danas u statusu kvo, ali koliko će to potrajati zavisi od velikih političkih subjekata.

Istakao je da se nada da će na sastancima na bilateralnom nivou da se dogovore velike partije.

On je rekao da je za UCG rekonstrukcija prihvatljivije rješenje. Podvukao je da ta partija nije za nove izbore.

Istakao je da su iz DF sa SNP, Demos samo za izbor nove Vlade, a da su ostali za rekonstrukciju Vlade.

“Ovdje je sporno imamo li dogovor a nemamo ga na nivou velikih političkih partija”.

Marko Milačić (Prava Crna Gora) rekao je da nakon tri sastanka nisu čuli kako bi izgledala rekonstrukcija vlade.

“Bilo bi konstruktivno da uđemo u dijalog i sa vladom… jer smo danas čuli da premijer nema ništa protiv toga. Potrebna nam je zrela politika, u fazi izbora u tužilaštvu ne smijemo da se igramo voljom naroda”.

Istakao je da je veći problem u okviru parlamentarne većine nego u okviru Vlade.

Na sastanak su došli Andrija Mandić (NOVA), Milan Knežević (DNP), Branko Radulović (PZP), Vladimir Joković (SNP), Aleksa Bečić i Boris Bogdanović (Demokrate), Miloš Konatar i Zoran Mikić (URA), Goran Danilović (UCG), Miodrag Lekić (Demos), Maksim Vučinić (Radnička partija), Marko Milačić (Prava Crna Gora) i Zoran Miljanić (CIVIS).

Predstavnici parlamentarne većine je trebalo da se izjašnjavaju o predloženim opcijama za izlazak iz krize – rekonstrukciji Vlade koju zagovaraju Demokrate ili izboru nove Vlade s novim premijerom, za šta se zalaže Demokratski front i dio koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Prvo okupljanje predstavnika većine održano je 24. juna, na inicijativu lidera Demosa i Socijalističke narodne partije, Miodraga Lekića i Vladimira Jokovića.

Čelnici Demokratskog fronta odbili su tada mogućnost rekonstrukcije Vlade na čijem bi čelu ostao premijer Zdravko Krivokapić, poručivši da u slučaju da ne bude saglasnosti o novom kabinetu, najkasnije do kraja godine treba organizovati vanredne parlamentrane izbore.

Na drugom sastanku, koji je, opet na inicijativu Lekića i Jokovića, održan 6. jula, nije bilo nikakvog pomaka u rješavanju krize. Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić, saopštio je tada da je DF predložio da funkciju novog premijera preuzme neko iz koalicije „Mir je naša nacija“, a da predsjednik Skupštine Crne Gore bude s liste „Za budućnost Crne Gore“. Taj politički savez za premijera je predložio upravo Miodraga Lekića.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije