Connect with us

Politika

SPAJIĆ: Kome se ne sviđa, neka obori Vladu

Published

on

Foto: Skupština Crne Gore

Poslanici su u parlamentu počeli raspravu o Predlogu budžeta za 2021. godinu koji bi, prema projekciji Ministarstva finansija i socijalnog staranja, trebalo da stupi na snagu 1. juna ove godine.

Ministar fiansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je poslancima kazao da je ovo zdrav budžet koji je dobio pohvale Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

“Ovo je odgovoran budžet. Bili smo hrabri da zadržimo plate, penzije, socijalna davanja i kapitalne investicije. Nije posegnuto za podizanjem nameta” poručio je Spajić.

On je zamolio sve da shvate dubinu krize sa kojom se suočavamo.

“Zemlja je rekovalescent koji je primio infuziju i treba da se oporavi. Ovo je godina oporavka i ne može sve odjednom da se uradi”, poručio je Spajić.

Prethodnih pet mjeseci je na snazi bili privremeno finasiranje.

Ukupni primici budžeta zajedno sa depozitima su projektovani na 2,446 milijardi eura, od čega su primici dvije milijarde.

Izvorni prihodi su planirani na 1,87 milijardi, a izdaci na dvije milijarde.

Deficit budžeta projektovan je na 139 miliona, kapitalni budžet na 203 miliona, tekuća budžetska rezerva na oko 75 miliona, dok su nedostajuća sredstva projektovana na 575 miliona.

Spajić je tokom rasprave, odgovarajući poslanicima, rekao da je došao da služi državi i građanima. “Kome se ne sviđa, neka obori Vladu. Sve radimo po zakonu”, kazao je Spajić. Iznos kamata u budžetu se, prema njegovim riječima, ne može promijeniti preko noći i smanjenjem duga.

“Zato je bitno da se sprovede ova fiskalna politika i da stvorimo preduslove za refinansiranje duga” rekao je Spajić.

On je obećao da će se promijenti praksa izdvajanja novca iz kapitalnog budžeta po opštinama, da će sve biti transparentno i izbalansirano

“Trudićemo se da povećavamo kapitalni budžet, a ne da ga smanjujemo” rekao je Spajić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije