Connect with us

Politika

SRZENTIĆ: Predstoji kompletna reforma inspekcijskog sistema

Published

on

Analiza rada Uprave za inspekcijske poslove pokazala je da projektom spajanja svih inspekcija pod jednu upravu nijesu postignuti očekivani rezultati, a samim tim je izostala bolja koordinacija, saopštila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

Ona je, odgovarajući na pitanje poslanice Demokratske narodne partije, Maje Vukićević, da li je zadovoljna radom UIP-a, objasnila da je, nakon što je preuzela funkciju ministarke, urađena evaluacija rada tog organa.

„Analizom su date preporuke za kompletnu reformu inspekcijskog sistema, koja će u normativnom smislu biti prepoznata i podržana kroz izmjene i dopune Zakona o inspekcijskom nadzoru. To će biti jedan od strateških fokusa rada ovog Ministarstva“, najavila je Srzentić u parlamentu.

Ona je dodala da su, sa druge strane, svjesni i da decentalizovani model inspekcija ranije nije obezbijedio dovoljan kvalitet rada inspektora, kao i da je pokazao nizak stepen efikasnosti.

„U narednom periodu moramo pronaći pravi model rada Uprave, bilo o kom modelu da se radi, koji će najbolje odgovoriti potrebama države. Ono što je neophodno je da jedino udruženim snagama i većim ovlašćenjima u saradnji sa svim relevantnim organima možemo doprinijeti većoj produktivnosti i efikasnosti UIP-a“, saopštila je Srzentić.

Ona je navela da to pokazuje da su donijeli odluku da moraju promijeniti model djelovanja, pa su kroz osnaženo i koordinisano djelovanje UIP-a i drugih organa efikasnije sprovodili kontrolisanje epidemioloških mjera.

„Imaćemo nedostatak dovoljnog broja inspektora, ali moramo nastojati da koristimo postojeće kapacitete. To ne važi samo za UIP, nego za čitavu javnu upravu“, kazala je Srzentić.

Ona je saopštila da je doskorašnji direktor UIP-a, Alija Košuta, prošle sedmice podnio ostavku koja će biti konstatovana na narednoj sjednici Vlade.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije