Connect with us

Politika

STEFANI DOS: “Zadivljena sam rezultatima koje su Skupština Crne Gore i Aleksa Bečić postigli u prethodnih 10 mjeseci”

Published

on

Predsjednica belgijskog Senata Stefani Dos istakla je da zadivljena rezultatima koje su Skupština Crne Gore i predsjednik tog tijela Aleksa Bečić postigli u prethodnih deset mjeseci.

Kako su naveli iz Skupštine, u okviru zvanične posjete Belgiji, Bečić se sastao i sa predsjednicom Predstavničkog doma Elijan Tilije.

Bečić je izrazio zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dvije zemlje, potencijalima razvoja ekonomske saradnje, sa posebnim naglaskom na investicione i turističke prilike Crne Gore.

Sa posebnim zadovoljstvom što čelne pozicije u Federalnom parlamentu Belgije zauzimaju žene, Bečić je upoznao koleginice sa naporima i aktivnostima Skupštine u pravcu afirmacije i osnaživanja političkog učešća žena u parlamentarnom radu, ali i sa činjenicom da je formirana Grupa prijateljstva sa Belgijom.

„U parlamentarnoj ravni imamo mnogo prostora za zajedničko djelovanje, a u Crnoj Gori imate istinskog prijatelja“, zaključio je tom prilikom Bečić.

Napominju da uz osvrt na vanjskopolitičke ciljeve, Bečić je ukazao da oni ostaju usmjereni na jačanje evropskog puta, konstruktivno NATO savezništvo i razvijanje dobrosusjedske i regionalne saradnje.

“S tim u vezi, uputio je zahvalnost Belgiji na podršci procesu pristupanja Crne Gore EU, uz očekivanje da će nastaviti da u okviru EU utiče da se reformski napori adekvatno valorizuju”, navodi se u saopštenju.

Konstatujući da je Crna Gora napravila iskorake na evropskom putu, Dos je ohrabrila  rad Skupštine, ističući da je zadivljena rezultatima koje su predsjednik Skupštine i Skupština Crne Gore postigli u prethodnih deset mjeseci.

Ona je iskazala interesovanje za intenzivniju saradnju u oblasti rodne ravnopravnosti imajući u vidu pozitivne primjere i uvedene inovacije, koje prate novi saziv Skupštine, izražavajući zadovoljstvo što ima priliku da kao najmlađa predsjednica Senata u istoriji Belgije, razgovara sa najmlađim predsjednikom Parlamenta u istoriji Crne Gore.

„Nadamo se da ćete biti prva sljedeća zemlja koja će se pridružiti Evropskoj uniji, a belgijski parlament vas podržava na evropskom putu“, ključna je poruka predsjednice Tilije.

U tom smislu, kako su saopštili iz Skupštine, ona je snažno podstakla napredak u oblastima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, vladavine prava, medijskih sloboda i slobode govora, ističući da je Bečić na dobrom putu da puno toga učini za crnogorsku demokratiju.

Predsjednice Tilije i Dos prihvatile su poziv predsjednika Parlamenta da do kraja godine posjete Crnu Goru.

„Vrlo rado ćemo prihvatiti vašu ispruženu ruku da u budućnosti radimo zajedno”, zaključile su dvije predsjednice.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije