Connect with us

Tema

CRNOGORCI I “SRPSKI SVET”: Mentalitetske falinke i IQ 86

Published

on

Rakovićevo “fabričko podešavanje Crnogoraca za srpski svet” ima i dodatni uslov – lojalnost aktuelnom predsjedniku Srbije. Jer, ni svi Srbi nijesu jednako dobri. Fašizam, naime, nema granica. A ako ima – krajnja mu je tačka konc logor

Srpski istoričar Aleksandar Raković izazvao je juče veliku buru svojom izjavom datom u Jutarnjem programu Televizije Hepi, u rijalitiju “Bitka za Nikšić”.

On je izjavio da “Crnogorci imaju mentalitetsku falinku”, da su “poltroni”, te da Srbi Crnogorcima treba da urade “fabričko podešavanje za srpski svet”, što je “moderni” naziv za “Veliku Srbiju”.

Za realizaciju tog plana, po Rakoviću, postoji uslov – Srbi treba da osvoje Nikšić, ali ne bilo koji Srbi, već oni koje okuplja Demokratski front.

Raković je usput rekao nekoliko istina o posljednjim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, poput: “Bez Srbije ne bi bilo pobjede… Medijska infrastruktura je potpuno bila u funkciji Srba u Crnoj Gori, odnosno srpske opozicije i pojedinci su iz Srbije puno toga dali.”

Međutim, nije Raković sasvim zadovoljan. Litijaše su im, kaže, “otele strane ambasade”: “Podržale su to zapadne ambasade i otele od nas litijaše. Ključnu ulogu odigrale su strane službe u svemu što se događalo u Crnoj Gori i u tome da padne režim Mila Đukanovića, ali i u tome da se Srbima ta pobjeda otme. Mi smo Krivokapića donijeli na to mjesto, tu govorim i o sebi i ne govorim bez veze…”

Ukoliko rezultati izbora u Nikšiću budu povoljni, po ideji ovog medijski vrlo zastupljenog istoričara, tu ne treba stati, već izabrati i vladu koja će “srpskom svetu” biti po volji, za što je opet uslov “da se ne podilazi manama i mentalitetskim felerima koje stanovništvo tamo u Crnoj Gori realno ima”.

Narod kojem treba tutor

Raković ne priča ništa što nije plan zvaničnog Beograda, uz fašističke primjese i otvorenu priču o Crnogorcima kao feleričnoj naciji. Bolje reći, nekom plemenskom narodu (crnogorska nacija ne postoji), kojem treba tutor, dok im država može postojati samo kao  protektorat, i to u prelaznoj fazi do konačnog spajanja “sa maticom”.

Ovo je samo nastavak dugogodišnje anticrnogorske propagande koju vode srpski mediji.  Do sada je mnoštvo pogrdnih imena bilo rezervisano samo za nacionalne Crnogorce, dok su crnogorski Srbi imali privilegovani status – oni koji ne prodaju vjeru za večeru, “zdravo tkivo” u moralnom  i nacionalnom smislu. Uz to, ugrožena i obespravljena vrsta koju treba zaštititi . Raković, međutim,  kao robu sa greškom ne vidi samo one koji se nacionalno osjećaju Crnogorcima, već tu svrstava i crnogorske Srbe. Crna Gora je, u najkraćem, u percepciji “srpskog sveta” željena oblast, geografski pojam sa izlaskom na more, koji naseljavaju pogrešni ljudi.

Što je podrazumijevao pod “fabričkim podešavanjem za srpski svet”, nije objasnio.

IQ 86

Jedan od opasnijih spinova koji se pojavio relativno skoro, otprilike prije dvije godine, su “rezultati” nekakvog istraživanja o “državnom koeficijentu inteligencije”. Niko nikada nije objasnio što je to “državni koeficijent inteligencije”, niti ko je i kakvom metodologijom sproveo to istraživanje. Tek, tvrdi se da je sprovedeno u čak 203 države. Broj je impresivan, budući da je broj zemalja, članica Ujedinjenih Nacija manji – 192.

Po rezultatima tog istraživanja, Crna Gora ima najniži koeficijent “državne inteligencije” koji se, uzgred, izražava u nekakvim bodovima, ali označenim dobro poznatim IQ. U Crnogoraca je taj državni IQ – 86. Prednjače Slovenci, sa 99, slijede Hrvatska sa 96, Srbija sa 90, BiH 89, Albanija 82, koliko ima i Sjeverna Makedonija.

Od kada su se pojavili ti rezultati, redovno se po društenim mrežama i komentarima na portalima  izvlači taj podatak, predstavljen kao prosječni IQ u Crnogoraca. Hoće reći: Crnogorci su glupi!

Dakle, glupi, sa felerom i mentalitetskim greškama!

Količnik inteligencije, IQ (intelligence quotient) je, po najkraćoj definiciji, mjera sveobuhvatnog znanja koje posjedujemo i sposobnost njegove primjene. Za izračunavanje IQ koriste se stručno osmišljeni testovi inteligencije.

U zavisnosti od količnika, IQ se dijeli u nekoliko grupa:

  • veoma visoka inteligencija (IQ > 140, potencijalni geniji);
  • visoka inteligencija (111 < IQ > 139);
  • prosečna inteligencija (90 < IQ > 110);
  • fiziološki tupi (70 < IQ > 89).

Rezultat IQ niži od 70 određuje osobe sa većim ili izrazito velikim psiho-intelektualnim poremećajima.

Jasno je da ova skala nema veze sa skalom koja se plasirala u medijima kao ona referentna za “državnu inteligenciju”. Ali, koga to sada interesuje?

Što je najzanimljivije, ima i dosta Crnogoraca koji se u nadgornjavanju po internetu koriste ovim  šah-mat argumentom, nakon kojeg se zatvara svaka diskusija. Jer, što se ima raspravljati sa nekim ko je fiziološki tup? Fiziološki tupoj osobi ne daju se ni ovce na čuvanje, a kamoli vođenje države!

Niko pri tom ne citira rezultate za druge narode u regionu koji, po ovoj neočekivano rabljenoj ljestvici nepoznatog autora, cilja i metodologije, takođe pripadaju fiziološki tupim!

Ovo dovoljno govori koliko moćne mogu biti spin kuhinje.

Pomenute fašističke ideje, na koje Crnogorci nijesu nenaviknuti, postaju sve opasnije. Ranije se nacionalnim Crnogorcima nesojski pripisivao ideološko-fašistički kontekst, kada su nazivani ustašama. Epiteti su evoluirali, ustaše se sve rjeđe mogu naći, ali su zato postali glupi i mentalitetski falični. Krajnji zaključak iz ovih primjesa je onaj koji je nedavno izveo Rakovićev kolega iz fašističkih beogradskih SANU krugova, Miroljub Jevtić. On je kazao da Crnogorci moraju biti Srbi i pravoslavci jer ih, u protivnom, neće biti!

Ne treba sumnjati da upravo tu leži i sva filozofija Rakovićevog “fabričkog podešavanja Crnogoraca za srpski svet”. Istina, on ima i dodatni uslov – lojalnost aktuelnom predsjedniku Srbije.

Jer, ni svi Srbi nijesu jednako dobri. Fašizam, naime, nema granica. A ako ima – krajnja mu je tačka konc logor.

B.M.

 

 

 

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije