Connect with us

Integracije

TONINO PICULA: Vrijeme veta i blokada, ali Crna Gora da zadrži fokus

Published

on

Foto: toninopicula.com

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula kazao je u izjavi za Pobjedu da je trenutno u Briselu zavladalo vrijeme raznoraznih blokada i korišćenja veta u EU. Vjeruje, ipak, da trenutna situacija nije dugoročno održiva, jer se, kako kaže, blokadama šalje loša poruka zemljama u procesu proširenja.

Vjeruje, ipak, da trenutna situacija nije dugoročno održiva.

– Blokadama se šalje loša poruka zemljama u procesu proširenja, obeshrabruju se i otvara prostor za još veći uticaj izvaneuropskim faktorima koji nemaju iste vrijednosti kao EU. Bez obzira na aktuelne (ne)prilike, Crna Gora kao predvodnik pristupnog procesa u regiji mora zadržati fokus na reforme. Kapaciteta i naše podrške za to svakako ima – ocijenio je Picula.

Prema njegovim riječima, Evropska unija nema formalnu polugu da odblokira veto jer je za to potrebna jednoglasna odluka zemalja članica.

– I ovaj primjer daje za pravo svima onima koji se zalažu da se dio vanjskopolitičkih odluka donosi kvalifikovanom većinom – naveo je Picula.

Portparol predsjednice Evropske komisije Erik Mamer, povodom blokade zaključaka o Zapadnom Balkanu u Savjetu EU, ocijenio je da pristupanje ,,nije krevet posut ružama“ te da će uvijek biti poteškoća kada je riječ o proširenju, kazao je novinarima u Briselu.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije