Connect with us

Politika

U JEKU POLITIČKE KRIZE: Carević uputio urgentan dopis šefu lokalnog parlamenta, potreban novi tim advokata jer Njemci mogu naplatiti 64 miliona

Published

on

Gradonačelnik Budve Marko Carević zatražio je od predsjednika lokalnog parlamenta Krsta Radovića (Demokrate) da po hitnom postupku zakaže sjednicu Skupštine opštine, i predložio da se na dnevom redu samo nađe Odluka o angažovanju pravnih zastupnika za postupak međunarodne arbitraže u sporu koji njemačko austrojski koncern WTE/EVN vodi protiv lokalne uprave. To se navodi u dopisu Carevića u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Prethodnih dana umjesto da se strasti stišaju i budvanska vlast konsoliduje, došlo do je razbuktavanja „rata“ na relaciji Carević-Radović, koji su međusobno iznijeli optužbe , optuižujući jedan drugoga za loše obavljanje svoga posla.

Careviću su „poslušnost“ otkazali i odbornici takozvanog trećeg bloka, (PZP, SNP, Prava Crna Gora) partija koje je on predvodio na lokalanim izborima u okviru koalicije „Za budućnost Budve“ zatraživši da se odluka o milionskoj razmjeni nepokretnosti između Opštine i firme „Velja voda lux“, koju je gradonačelnik predložio, povuče sa dnevnog reda. A Demokrate su sa svoje strane zatražile od Carevića da se poništi protokol sa ovom firmom iza koje stoji kontroverzni biznismen Igor Bidilo, protiv koga se vodi israga za pranje novca u Italiji.

carević dopis
foto: Privatna arhiva
carević dopis
foto: Privatna arhiva

Pozivajući se na Zakon o lokalnoj samoupravi da predsjednik Skupštine opštine može na inicijativu gradonačelnika sazvati po hitnom postupu sjednicu lokalnog parlamenta, Carević u obrazloženju navodi da su razlozi za zakazivanje hitne sjednice u tome što je kompanija WTE/EVN pokrenula arbitražni postupak u Ženevi i Frankfurtu kako bi naplatili dodatnih 64 miliona eura.

„Ukoliko bi se postupak okončao povoljno po kompaniju WTE/EVN bila bi dovedena u pitanje, kako imovina, tako i samo funkcionisanje i finansiranje obaveza Opštine Budva. Uzimajući u obzir vrijednost spora, kompleksnost materije, kao i važnost ovog postupka za Opštinu Budva, smatramo da je od velike važnosti osnažiti pravni tim koji bi sačinjavali pravnici iz renomiranih advokatskih kancelarija, sa iskustvom učestvovanja u međunarodnim arbitražnim postupcima“ navodi Carević u obrazloženju sazivanja hitne sjednice.

On je predložio četiri nova advokata – advokata Andreas Daxberger, partner att DLA Piepr Weiss iz Austrije, koji je uspješno savjetovao Opštinu Kranjska Gora u međunarodnom sporu protiv WTE pred Međunarodnim arbitražnim centrom u Beču, , zastupao Vladu treće države protiv američkog koncerna pred Privrednom komorom Austrije… Predložio je i advokata Alexandera Schultmeyera, Counsel DLA Piper Weiss, koji posjeduje veliko iskustvo u savjetovanju austrijskih i stranih subjekata u bankarskom, finansijskom i energetskom sektoru , kao i u vođenju međunarodnih parnica i arbitraža.

„Smatramo da je neophodno sazvani sjednicu SO po hitnom postupu , kako bi u što kraćem roku bile preduzete sve radnje u cilju zaštite imovine Opštine Budva“, zaključio je Carević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije