Connect with us

Politika

U PRIPREMI IZMJENA TUŽILAČKIH ZAKONA: Način da smijene tužioce koji im nisu “po ukusu”

Published

on

Foto: PR Centar

Nova skupštinska većina priprema inicijativu za izmjenu tužilačkih zakona kako bi sa ključnih pozicija smijenila tužioce koji nijesu spremni da se istinski uhvate u koštac sa organizovanim kriminalom i visokom korupcijom, pišu Vijesti.

Osim njih, bili bi smijenjeni i oni tužioci za koje smatraju da su politički zloupotrijebljeni tokom mandata prethodne vlasti Demokratske partije socijalista (DPS).

To se prije svega odnosi na tužioce Specijalnog državnog tužilaštva, koji su krivično gonili lidere Demokratskog fronta u slučajevima koje je dio javnosti ocijenio politički motivisanim. Jedan od njih je i Milan Knežević, koji je ranije najavio predloge izmjena zakona o tužilaštvu.

Vanredna sjednica Skupštine na kojoj bi se predlozi izmjena i dopuna zakona o Državnom tužilaštvu i o Specijalnom tužilaštvu mogli naći na dnevnom redu planirana je za 18. februar.

To, ipak, nije konačna odluka, jer su u toku konsultacije među poslaničkim klubovima vladajuće većine oko sadržaja prijedloga, kao i sa predstavnicima Vlade, u čujem su resoru zakoni. Sem pravosuđa, očekuje se da među predlozima budu i iz socijalne politike i o radu, reklo je više sagovornika.

Ideja vladajućeg saveza je da se u Zakonu o državnom tužilaštvu promjene odredbe koje se tiču Tužilačkog savjeta u pravcu da tužioci ne mogu imati većinu za donošenje odluka. Tužilački savjet ima 11 članova, od čega šestoro tužilaca, četiri ugledna pravnika i predstavnika Ministarstva pravde.

Kada je u pitanju Zakon o SDT, poslanici smatraju da nadležnosti i procedure rada specijalnih tužilaca treba detaljno da se urede.

Zbog kontroverznih predmeta, uglavnom nepravosnažnih, za koje poslanici i dio javnosti vjeruju da su bili u službi DPS-a, poput “državnog udara”, pranja para, ali i hapšenja poslanika zbog odbijanja da svjedoče, postoje i ideje da se promjeni naziv tog Tužilaštva, rekao je jedan od izvora.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije