Connect with us

Politika

URA TRAŽI OCJENU USTAVNOSTI JEDNOG ČLANA ZAKONA O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI: Još jedna prevara ili bijeg sa broda koji tone?

Published

on

Klub poslanika “Crno na bijelo” u Skupštini Crne Gore (Božena Jelušić, Miloš Konatar, Suada Zoronjić i Srđan Pavićević) podnio je inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbe člana 12. Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Koalicija čiji je predvodnik URA zahtijeva odgovor Ustavnog suda na navode sadržane u inicijativi.

Član 12. Zakona o slobodi vjeroispovijesti nije do sada izazivao naročite kontroverze. On glasi:

“Dobra koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, a na kojima pravo svojine ili korišćenja ima vjerska zajednica, ne mogu se otuđiti, premještati ili iznijeti iz države, bez saglasnosti Vlade. 

Prije donošenja odluke iz stava 1 ovog član, Vlada će zatražiti mišljenje vjerske zajednice”.

Zbog čega se URA sa partnerima baš u ovom trenutku odlučila na taj korak, nije poznato. Tek, dok jedni tvrde da će, napuštajući brod koji tone, oni zaratiti sa Srpskom pravoslavnom crkvom, drugi su izričiti da je u pitanju još jedan manevar sa ciljem da se prevari crnogorsko biračko tijelo i podari im glas na lokalnim izborima u Nikšiću.

Tek, činjenica je da je URA, u presudnom trenutku kada se definisao pravac u kome Crna Gora ide na čelu sa novom vlašću, jednoglasno podržala izmjene ovog Zakona diktirane od SPC. Time je izdala većinu svojih birača, ali iznad svega Crnu Goru, tako da kozmetičke izmjene Zakona – sve i da ih Ustavni sud proglasi neustavnim – ne bi promijenile suštinu. URA je, saglasni su mnogi, najveća prevara na političkoj sceni Crne Gore u posljednje tri decenije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije