Connect with us

Politika

USTAVNI SUD ĆE OCIJENITI: Osam ministara u nepostojećim ministarstvima?

Published

on

NVO Montenegro International pokrenula je pred Ustavnim sudom inicijativu za ocjenu ustavnosti Odluke o izboru predsjednika i članova Vlade Crne Gore. Smatraju da je osam ministara izabrano da budu na čelu nepostojećih ministarstava, te da ne mogu uživati status legalno i legitimno izabranih organa.

Kako navodi portal TVCG, Montenegro International od Ustavnog suda traži da se obustavi izvršenje Odluke o izboru predsjednika i članova Vlade do donošenja odluke o njenoj ustavnosti i zakonitosti.

“Ministri izabrani na čelo ministarstava koja u trenutku izbora nijesu postojala su: Vladimir Leposavić u Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava; Milojko Spajić u Ministarstvo finansija i socijalnog staranja;  Tamara Srzentić u  Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija;  Vesna Bratić u Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta; Jakov Milatović  u Ministarstvo ekonomskog razvoja; Aleksandar Stijović u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ratko Mitrović u Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Mladen Bojanić u Ministarstvo kapitalnih investicija”, saopšteno je iz NVO.

Oni objašnjavaju da je u trenutku izbora na snazi je bila Uredba o organizaciji i načinu rada državne uprave koja definiše postojanje 17 ministarstava među kojima nema onih ovdje osporenih. Zato je protivpravan izbor članova Vlade – ministara na čelo tih ministarstava.

“Odluka Skupštine Crne Gore nije legalna, pa ni sporni članovi vlade – ministri zaduženi za nepostojeća ministarstva ne mogu uživati status legalno i legitimno izabranih organa državne uprave”, zaključili su iz NVO Montenegro International.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije