Connect with us

Politika

UZORNA SARADNJA; ĐUKANOVIĆ: Kvalitetan odnos Crne Gore i Vatikana

Published

on

Foto: Kabinet Predsjednika

Đukanović je danas primio nadbiskupa barskog i apostolskog upravitelja kotorske biskupije monsinjora Roka Đonlješaja i novoimenovanog buskupa kotorskog monsinjora Ivana Štironju.

“Predsjednik je izrazio zadovoljstvo prilikom da ugosti predstavnike katoličke crkve u Crnoj Gori i sa njima razgovara o pitanjima buduće saradnje države Crne Gore i katoličke crkve. Podsjetio je da se na prostorima Crne Gore vjekovima prožimaju neke od najvećih svjetskih religija pravoslavlje, katoličanstvo, islam i judaizam, čijim je koegzistiranjem i iskrenim međusobnim poštovanjem različitosti izgrađen ambijent tolerantnosti koji su predano gradili  crnogorska država i njeni građani”, saopšteno je iz Kabineta Predsjednika.

Đukanović je poručio da je poseban doprinos dala katolička vjerska zajednica brigom za dobro čovjeka i dobro Crne Gore kao istinski građanske države.

“Predsjendik je pozdravio misiju Svete Stolice u rješavanju globalnih političkih, ekonomskih, socijalnih, ekoloških  i drugih pitanja , uz zadovoljstvo kvalitetom odnosa Crne Gore i Vatikana, visoko cijeneći zalaganje pape Franja za mir, pravdu, jednakost među ljudima, humanitarnu pomoć i vladavinu prava. Na toj liniji ponovio je želju da njegova Svetost uskoro ostvari planiranu posjetu Crnoj Gori, kada se za to stvore neophodne pretpostavke”, navodi se u saopštenju.

Đukanović je podsjetio da je Crna Gora prva balkanska, a druga većinski pravoslavna država koja je zaključila Temeljni ugovor sa Svetom Stolicom, izrazivši spremnost za pružanje neophodne podrške otvaranju rezidencijalnog predstavništva, Nuncijature Svete Stolice u Crnoj Gori, kao još jedne potvrde bliskih i prijateljskih veza dvije države.

“Prepoznajući djelovanje kaoličke zajednice u Crnoj Gori na unapređenju i intenziviranju ekumenskog dijaloga, Predsjednik je podsjetio na inicijativu za otvaranje Međunarodnog omladinskog ekumenskog centra u Prčnju, koje bi nosilo ime don Branka Sbutege. U susret sjutrašnjem ustoličenju kotorskog biskupa Predsjednik je monsinjoru Ivanu Štironji uputio najsrdačnije čestitke uz želje za uspješan rad u obostranom interesu, i iskoristio priliku da zahvali doskorašnjem biskupu monsinjoru Iliji Janjiću na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji”, piše u saopštenju.

Nadbiskup Đonlješaj i novoimenovani biskup Štironja ukazali su na viševjekovno trajanje ove vjerske zajednice u Crnoj Gori i istakli da je katoličkoj crkvi izuzetno stalo ne samo za vjernike, već i za dobro države Crne Gore i njene stabilnosti, onako kako Crna Gora zaslužuje. Iskazali su punu podršku inicijativi da se u realnim rokovima ostvari istorijska posjeta Svetog oca Crnoj Gori i mogućem otvaranju Nuncijature u Podgorici.

“Zajednički je ocijenjeno da se pitanja vezana za slobodu vjeroispovjesti i pravni položaj vjerskih zajednica moraju razmatrati u dijalogu države sa svim vjerskim zajednicama, vrlo pažljivo i strpljivo na način da se dođe do najoptimalnijih rješenja, bez ishitrenih poteza, na inkluzivan način”, navodi iz Kabineta Predsjednika.

Kako se dodaje, nadbiskup Đonlješaj i biskup Štironja pozvali su Žukanovića da posjeti sjedišta katoličke crkve u Baru i Kotoru, što je zadovoljstvom prihvaćeno. Sjutrašnjem činu ustoličenja novog kotorskog biskupa Ivana Štironje u ime Predsjednika Crne Gore prisustvovaće savjetnik Srđan Spaić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije