Connect with us

Politika

RADULOVIĆ NA SASTANKU V4: Evropa je za Crnu Goru ključni cilj i sigurna luka

Published

on

Države Višegradske grupe (V4) – Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka nastaviće da pružaju snažnu podršku procesu proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana, poručeno je na sastanku ministara vanjskih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana, koji je održan danas u Poznanju, a na kojem je učestvovao šef diplomatije Đorđe Radulović.

Kako navode iz MVP, u fokusu sastanka bio je aktuelni momenat u procesu proširenja EU na Zapadni Balkan, kao i perspektiva ovog procesa. Posebno je bilo riječi o oporavku i međusobnoj podršci u odgovoru na posljedice pandemije COVID- 19, kao i regionalnoj saradnji.

Ministri su se saglasili da evropska budućnost Zapadnog Balkana nema alternativu. Zemlje V4 su ponovile svoju snažnu podršku i posvećenost procesu proširenja, ali i očekivanje da će zastoj u pregovorima biti prevaziđen tokom predstojećeg predsjedavanja Slovenije Savjetom Evropske unije. Istovremeno, podržale su spremnost Crne Gore i Srbije da nastave pregovore po novoj metodologiji EU i izrazile očekivanje da će proces pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom biti pokrenut u narednim mjesecima.

Radulović je ocijenio da se Višegradska grupa pokazala kao uzor jedinstvene i uspješne regionalne saradnje, te solidarnosti, povjerenja i evropske vizije.

“Uvjereni smo da odlučna politika proširenja može samo doprinijeti sigurnosti i prosperitetu Evrope. Za Crnu Goru članstvo u EU ostaje ključni cilj i sigurna luka”, naveo je on.

On je istakao da Crna Gora izuzetno cijeni podršku EU kroz Ekonomsko-investiocini plan za Zapadni Balkan, napominjući da je to važan alat za jačanje ekonomskog oporavka regiona.

Danas je u Poznanju potpisan Memorandum o razumijevanju između Fonda za Zapadni Balkan i Međunarodnog višegradskog fonda, što predstavlja dodatan mehanizam saradnje između zemalja i podsticaj za realizaciju konkretnih projekata.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije