Connect with us

Politika

VARHELJI: Budućnost Zapadnog Balkana u EU

Published

on

Budućnost Zapadnog Balkana bez sumnje je u Evropskoj uniji (EU), poručio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

On je učestvovao je na onlajn Interparlamentarnoj konferenciji “Zapadni Balkan između multipolarizma i procesa evropskih integracija”, koju je organizovao Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta Italije.

Varhelji je ocijenio da je kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa dokazala da se isključivo uz zajedničko djelovanje mogu prevazići problemi.

„U cilju prevazilaženja izazova koji su usporili put evropskih integracija Zapadnog Balkana, odlučeno je da se usvoji novi pristup pregovorima, i na taj način osnaži kredibilnost integracionog procesa“, dodao je Varhelji, saopšteno je iz Skupštine.

Navodi se da je otvarajući skup predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Italije Roberto Fiko istakao da je sudbina Zapadnog Balkana neodvojiva od sudbine svih drugih evropskih zemalja.

Fiko je kazao da će Parlament Italije nastaviti da podržava punu integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Ministar vanjskih poslova Republike Italije Luiđi di Majo potvrdio je evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i ukazao na potrebu ubrzanja reformi u dijelu vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, naveo da u Crnoj Gori nova Vlada i parlament potvrđuju evropske spoljno-političke prioritete.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić, rekao je na Konferenciji da je Zapadni Balkan integralni dio Evrope u geografskom, političkom i kulturološkom smislu i da se svi moraju odnositi sa poštovanjem prema evropskim vrijednostima i ne zaboraviti na njih i po ulasku u EU.

On je istakao značaj multilateralizma i kazao da je Crna Gora zainteresovana da učestvuje u svim multilateralnim formama, kako na Balkanu tako i šire na međunarodnom planu.

Lekić je istakao da jedini snažan konsenzus na Balkanu postoji u dijelu težnje ka punopravnom članstvu u EU.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije