Connect with us

Politika

VELIKI IZDATAK: Osigurano samo 297 poljoprivrednika

Published

on

Uprošloj godini, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, samo 297 poljoprivrednih proizvođača osiguralo je svoju proizvodnju. Iz tog vladinog resora Pobjedi su saopštili da iz godine u godinu sve više raste interesovanje za osiguranje poljoprivredne proizvodnje, ali nijesu precizirali koliko je poljoprivrednika u toku ove godine osiguralo proizvodnju, navodeći da je stigao značajan broj zahtjeva čija je obrada u toku.

Nedavno je u požaru uništena farma koza ,,Miljanić“, kada je izgorjela štala površine 800 kvadrata u kojoj je bilo oko 300 koza sa jaradima, oko 2.500 bala sijena, kao i kompletna oprema. Takođe, prije desetak dana na farmi kokošaka Agro Monta u Martinićima, nakon kvara na električnim instalacijama rashladnog sistema jednog od objekata došlo je do uginuća oko 15 odsto koka nosilja od ukupnog kapaciteta koji iznosi 240.000. U ovim slučajevima koze i koke nosilje nijesu bile osigurane.

Ni jedan od najpoznatijih i najvećih crnogorskih proizvođača povrća Veselin Jovović iz bjelopavlićkog sela Jelenak ne osigurava svoju proizvodnju, iako je nekoliko puta tokom prethodnih godina imao štete od vremenskih nepogoda – grada, vjetra i snijega. On tvrdi da bi mu za osiguranje njegove proizvodnje bila potrebna ogromna sredstva i ocjenjuje da osiguravajuće kuće nijesu naklonjene poljoprivrednicima. Ministarstvo podržava sufinansiranje premije osiguranja od štete na poljoprivrednim usjevima, stočnom fondu i poljoprivrednim objektima, u iznosu do 50 odsto polise osiguranja.

“Sve više raste interesovanje za osiguranje poljoprivredne proizvodnje. U 2017. godini smo podržali 74 korisnika, u 2018. godini 262, u 2019. godini 313, a u prošloj godini 297 korisnika. Prošla godina nam nije dobar pokazatelj, zbog korone smo imali manji broj korisnika podrške. U ovoj godini je stigao značajan broj zahtjeva za osiguranje čija je obrada u toku”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva su podsjetili da su štete na poljoprivrednim usjevima, stočnom fondu i drugim resursima redovan pratilac poljoprivredne proizvodnje, posebno od vremenskih nepogoda na usjevima i štete koju pričinjava divljač stočnom fondu.

“Štete većeg obima prevazilaze mogućnost saniranja od strane proizvođača i mogu ozbiljno ugroziti opstanak gazdinstava, a time i dugoročno održivi razvoj poljoprivredne proizvodnje. U cilju podrške poljoprivrednim proizvođačima Ministarstvo poljoprivrede potpisalo je sporazum o sufinansiranju premije osiguranja poljoprivredne proizvodnje sa osiguravajućim društvima pri čemu Ministarstvo podržava sufinansiranje premije osiguranja od šteta na poljoprivrednim usjevima, stočnom fondu i poljoprivrednim objektima, u iznosu do 50 odsto polise osiguranja”, rekli su iz Ministarstva i dodali da je za podršku osiguranju poljoprivredne proizvodnje opredijeljeno 200.000 eura.

U cilju podrške poljoprivrednim proizvođačima Ministarstvo poljoprivrede potpisalo je sporazum o sufinansiranju premije osiguranja poljoprivredne proizvodnje sa osiguravajućim društvima Lovćen osiguranjem, Sava osiguranjem i Generali osiguranjem Montenegro. Iz Ministarstva ističu da je osiguranje mjera koja predstavlja važnu investiciju u sigurnost proizvodnje.

“Ranije su ljudi izbjegavali da sklope polisu osiguranja sa nekom osiguravajućom kućom, smatrajući da im to predstavlja samo dodatni trošak, međutim, danas to nije slučaj, posebno od vremenskih nepogoda na usjevima i štete koju pričinjava divljač stočnom fondu. Vremenom se i promijenilo razmišljanje proizvođača koji osiguravaju svoju proizvodnju, smatrajući da sklapanje polise sa osiguravajućom kućom nije trošak nego ulaganje u svoju investiciju”, kazali su iz Ministarstva.

Iz tog vladinog resora saopšteno je da se u cilju podizanja nivoa svijesti poljoprivrednih proizvođača o značaju osiguranja, radi u kontinuitetu, kroz brojne tematske radionice na terenu, posebno tokom predstavljanja mjera podrške koje realizuje Ministarstvo. Navedeno je da predstavnici savjetodavnih službi, takođe, prilikom obilaska terena, koriste svaku mogućnost da poljoprivrednike upoznaju sa mogućnostima osiguranja, načinom podrške, kao i potrebom za ovakvim oblikom zaštite.

Iz Ministarstva su rekli da ovu mjeru promovišu takođe putem elektronskih i štampanih medija, putem raznih promocija.

“Ova mjera se realizuje tako što proizvođač zaključi ugovor sa osiguravajućom kućom, nakon čega osiguravajuće kuće sa kojima imamo sklopljen sporazum nama dostavljaju zahtjeve i polise osiguranja. Svi zahtjevi se provjeravaju i korisnici koji ispunjavaju uslove u skladu sa sporazumom dobijaju podršku do 50 odsto preko osiguravajuće kuće”, pojasnili su iz Ministarstva.

Podsjetili su da Ministarstvo ima i niz drugih mjera podrške iz Agrobudžeta koje su usmjerene na pomoć poljoprivrednicima da pravovremeno zaštite usjeve i zasade, kao što je podrška investicijama za nabavku i postavljanje protivgradne mreže, raznih vrsta folija i druge zaštitne opreme. Poljoprivrednik Veselin Jovović ostvaruje proizvodnju na 17.000 metara kvadratnih u plastenicima i na 17 hektara na otvorenom.

“Ja još uvijek ne osiguravam proizvodnju, razmišljam o tome, ali da bih kompletnu proizvodnju osigurao trebaju mi ogromna sredstva, nekoliko desetina hiljada eura”, kazao je Jovović.

On smatra da osiguravajuće kuće nijesu naklonjene poljoprivrednicima.

“Imamo neka loša iskustva, još uvijek odnos između poljoprivrednih proizvođača i osiguravajućih kuća nije razvijen u nekom pravom i dobrom smjeru da bi poljoprivrednici bili zadovoljni i da bi krenuli da osiguravaju svoju proizvodnju”, rekao je Jovović.

On tvrdi da poljoprivrednici nijesu dovoljno upoznati od čega mogu sve da se osiguraju. “Jednostavno, nije rađeno u tom pravcu dovoljno da bismo prihvatili tu ponudu. Možda bi trebalo raditi na tome, a vjerovatno i država treba malo da se zamislI”, kazao je Jovović.

Iz Ministarstva poljoprivrede je saopšteno da pravo na podršku imaju proizvođači upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava.

“A podrška se sastoji iz finansiranja dijela troškova osiguranja od šteta na poljoprivrednim usjevima, stočnom fondu i za osiguranje od požara za registrovana poljoprivredna gazdinstva”, kazali su iz Ministarstva.

Takođe, predviđeno je i finansiranje dijela troškova osiguranja od šteta na uzgajalištima slatkovodne i morske akvakulture za privredna društva ili preduzetnike koji posjeduju dozvolu ili odobrenje za datu djelatnost ovog ministarstva.

“Kod osiguranja životinja neophodno je da se vrše redovni veterinarski pregledi i da su ispunjeni svi propisani zahtjevi zdravstvene zaštite, zahtjevi dobrobiti životinja pri uzgoju životinja”, saopštili su predstavnici Ministarstva.

Oni su naglasili da je kod osiguranja usjeva i plodova neophodno da su ispunjene sve agrotehničke mjere i dobra poljoprivredna praksa.

“Podrška za osiguranje od šteta na poljoprivrednim usjevima, stočnom fondu i za osiguranje od požara može da iznosi do 50 odsto polise osiguranja”, rekli su iz Ministarstva.

Podrška osiguranju se sprovodi na osnovu spiskova i profaktura, koje Ministarstvu poljoprivrede šalju osiguravajuća društva.

“Rješenja o odobrenju podrške proizvođačima izdaje Ministarstvo. Isplata se vrši osiguravajućim društvima kvartalno”, saopšteno je iz tog resora Vlade.

Iz Ministarstva poljoprivrede su pojasnili da u biljnoj proizvodnji visina premije zavisi od biljne vrste, odabranih rizika, ugovorene visine pokrića, mjesta osiguranja, planiranog prinosa i ugovorene proizvođačke cijene poljoprivrednog proizvoda.

“Osiguranje staklenika/plastenika zavisi od odabranih rizika i vrste staklenika/plastenika. U stočarskoj proizvodnji suma osiguranja je tržišna vrijednost životinje po cijenama u mjestu gdje su životinje osigurane, a životinje se mogu osigurati i na prosječnu vrijednost gdje je suma osiguranja fiksna i određena prema vrsti i intenzivnosti uzgoja životinje. Procjenu vrše osiguravajuće kuće”, rekli su iz Ministarstva.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije